Week 9:
zondag 25 juni 2023 t/m zaterdag 1 juli 2023
Zondag 25 juni:
De koelte van de avond bracht enig leven in het dorpje Achilio. Kinderen speelden nog lang op straat en op de terrasjes werd gegeten en gedronken. Tegen elf uur werd het rustig en zijn ook wij gaan slapen. Vanochtend werden de passagiers voor de cruise langs de eilanden in de baai al vroeg door bussen afgeleverd. Vissers keerden met hun bootjes terug van van zee. Een visser bood ons enkele vissen aan. Helaas moet vandaag de spaghetti op en past daar geen vis bij. Om half negen zaten we in de schaduw van de camper aan het ontbijt. We doen het vandaag rustig aan. De rit naar onze volgende bestemming, de stad Volos. is niet heel boeiend. Volos ligt aan het begin van het schiereilandje Pilion dat vooral bekend is bij Griekse vakantiegangers. Bob is moe en heeft geen zin om vandaag veel te doen. We zoeken een plek bij Volos om de rest van de middag te chillen. We vinden een plek in de natuur met uitzicht op de zee waar we de middag en nacht zullen doorbrengen. Een man komt in etensbakjes voer voor zwerfhonden bijvullen. Hij verzorgt de dieren al meerdere jaren. Er is in Griekenland geen sterilisatieprogramma voor honden en katten. Gezien de grote hoeveelheden loslopende dieren zou zo'n programma niet zo gek zijn. De schaduw en de wind maken het verblijf op de heuvel aangenaam. Vanavond koelt het vast lekker af, zeker als het voorspelde onweer daadwerkelijk plaatsvindt. De zwerfhonden slapen, uit ons zicht, in de schaduw van het bos. Wij hebben ook genoten van de rust. Morgen weer een actieve dag; op zoek naar de schoonheid van Pilion.
Plek in de natuur N39 21 4.97, E 22 58 28.56, Volos, gratis
Maandag 26 juni:
De berg bij Volos waar we de nacht hebben doorgebracht is er waarschijnlijk één met de nodige geheimen. Er klonk vannacht muziek en er reden regelmatig auto's en bromfietsen langs onze plek naar de top. Er wordt hier, gezien de hoeveelheid Durex verpakkingen tussen het zwerfvuil, zeker van de natuur genoten. Onze nacht was rustig maar warm. Het voorspelde onweer bleef uit. Na het ontbijt reden we naar kerk die op de top van de berg staat. Er is hier een brandwacht voor de stad en het schiereiland Pilion. Helaas is de waterkraan afgesloten en kunnen we hier niet onze voorraad water bijvullen. We rijden naar de stad Volos om een kaart van het schiereiland Pilion en Noord Griekenland te kopen. Na een kop koffie op een terras aan de kade lopen we de stad in. Na enig zoeken vinden we een kaart van Pilion maar we slagen er niet in een goede kaart van Noord Griekenland te kopen. We vullen onze watervoorraad op het station, kopen een brood en daarna rijden we naar het bergdorp Makrinitsa. Het mooie dorpje met grijze daken ligt tegen de berg gebouwd en wordt zomers waarschijnlijk overspoeld door toeristen. Het uitzicht over Volos en de baai is hier prachtig. Er zijn veel toeristenwinkeltjes en horecagelegenheden. De camper hebben we bij het voetbalveld buiten het dorp geparkeerd. Op het centrale pleintje zorgen grote platanen voor de nodige schaduw. We lopen via een ezelpad naar de kerk boven het dorp. Het kerkje is gesloten en wordt door de jeugd als chillplek gebruikt. De kippen treden vanavond op in de nachtclub met alleen veren voor hun geslachtsdeel. Na het bezoek aan het dorp lopen we terug naar de camper. We overnachten vandaag op een plekje bij een bron niet ver van het dorp Portaria. Het is hier heerlijk schaduwrijk en het geluid van stromend water werkt verkoelend. Het is heerlijk hiervan te genieten. Vanavond willen de route voor de komende dagen op Pilion bepalen. Hopelijk hebben we een rustige nacht met niet al te veel muggen.
Natuurplek N 39 23 36.59 E 23 0 14.68, Portaria, gratis
Dinsdag 27 juni:
De plek in de buurt van Portaria waar we vannacht met drie campers hebben overnacht was er weer één om te onthouden. Na het ontbijt groeten we de mede camperaars en verlaten we de mooie plek in het groen. We wandelen even door het dorpje Portaria maar zijn hier snel uitgekeken. We vervolgen onze weg door de bergen van Pilion en stijgen via vele haarspeldbochten naar de top waar 's winters geskied wordt. We bezoeken het dorpje Kissos waar de oude kerk uit 1795 met een prachtig interieur helaas gesloten is. Wel bleef het sfeervolle plein met grote platanen en de fraaie kroeg de moeite waard om van te genieten. Na het bezoek aan Kissos rijden we door naar Agios Ioannis. Dit dorpje is een badplaats aan de Egeïsche Zee. We parkeren de camper op een grasveld bij een brug. We draaien de luifel uit voor wat schaduw tijdens de lunch. Na de lunch lopen we langs de camping die aan zee ligt. Omdat er in de omgeving weinig overnachtingsplekken worden aangegeven besluiten we vannacht op de camping Papa Nero te overnachten. We halen de camper op en zoeken een plek.
Nadat we de camper op de plek voor de nacht hebben neergezet, vertrekken we voor een wandeling door de bergen. We stijgen via steile ezelpaden (calderimi) zo'n 300 meter en komen in het dorp Mouresi op het hoogste punt van de wandeling. Het kerkje op het plein is helaas ook gesloten. We dalen vanaf hier weer snel af naar zeeniveau. We missen een afslag en komen bij het mooie strand van Damouchari terug aan de kust. We zijn te ver en moeten nog een half uur teruglopen naar het strand van Papa Nero waar de camping ligt. Als we tenslotte bij de camper terug zijn trekken we de zwemspullen aan en vertrekken we naar het strand voor een frisse duik. Het zeewater is heerlijk op temperatuur. Als de zon van het strand verdwijnt lopen we terug naar de camping. Rita wast nog wat kleren en we spoelen in de douche het zout van ons lijf. Na het eten en de afwas gebruiken we de avond voor de welverdiende rust na een inspannende dag. Morgen het vervolg van de tocht over Pilion, .
Camping Papa Nero, Agio Ioannis, 19 euro 80
Woensdag 28 juni:
Bob stond vanochtend, na een nacht zonder muggen, al tegen zeven uur naast zijn bed. We staan op een camping dus eerst lekker douchen. Toen ik na een koude douche terug was bij de camper wist Rita te vertellen dat deze camping pas warm water heeft na acht uur. Toen Rita even na achten terugkeerde van net zo'n koude douche als die ik beleefde bleek er pas warm water na negen uur te zijn. Het was een goed begin van de dag. Fris gekoeld beginnen we aan het ontbijt onder het schaduwdoek boven onze staanplaats. Na de wekelijkse reiniging van toilet en vloer betaalt Rita de campingkosten en leegt Bob de cassette van het toilet. We zijn klaar om onze rit door Pilion te vervolgen. We beklimmen, met de camper in de eerste versnelling, de steile helling naar het dorp Mouresi waar we gisteren wandelden. Hier volgen we de weg vanwaar we de afslag naar het strand van Milopotamos willen nemen. De eerste poging om dit strand te bereiken loopt dood als de weg steeds smaller en slechter begaanbaar wordt. We keren om, drinken koffie bij een kerkje dat omringt wordt door prachtige bomen die voor schaduw zorgen en vervolgen dan onze weg. We komen nu de afslag tegen die we moeten hebben naar het mooie strand van Milopotamos. We dalen opnieuw af en bereiken zonder probleem het strand. Via een lange trap komen we bij het strand dat tussen de rotsen is ingeklemd. Zonnen en zwemmen in het heldere, zoute water maken ons echte badgasten. Als we genoeg hebben van het strandleven klauteren we weer omhoog. We rijden verder door het bosrijke Pilion met zijn mooi panorama's. Tenslotte komen we bij het overnachtingsplekje in Volos waar we al eerder stonden. Hier komen we onze oude vrienden, de zwerfhonden, weer tegen. We hebben inmiddels gegeten en de avond is gevallen. Morgen op weg in de richting van de Meteora kloosters.
Plek in de natuur N39 21 4.97, E 22 58 28.56, Volos, gratis
Donderdag 29 juni:
Na opnieuw een rustige nacht op de berg bij Volos staan we om zeven uur op. We ontbijten en al snel daarna rijden we naar Volos. De zwerfhonden ontmoeten we onderweg als ze na de nacht op weg zijn naar hun plek op de berg. Wij gaan langs het station waar we nog wat water tanken. De etensvoorraad vullen we daarna aan bij de Lidl en tenslotte laten we in Volos nog de diesel tank vullen. We zijn klaar om de tocht naar Kastraki, hier zijn we vlakbij de Meteora kloosters, aan te vangen. We rijden door een voornamelijk vlakke agrarische omgeving die door bergen wordt omlijst. We lunchen aan de rand van een klein parkje in het stadje Farsala. Als we in Kastraki aankomen zoeken we een plek in het dorp waar we kunnen overnachten. Geen van de plekken die we bekijken staan ons aan. We besluiten dan om op een plekje van de camping te gaan staan. We hebben vandaag zo'n 120 kilometer gereden. De enorme rotsen waarop de Meteora kloosters zijn gebouwd zijn vlakbij. We wandelen een klein stukje en krijgen goed zicht op een aantal kloosters. Morgen nemen we een lijnbus die een route langs de kloosters rijdt. Het zal dan nog wel even klimmen zijn om de kloosters te bezoeken. Nu schuilen we onder de luifel voor een forse bui die over de camping trekt. Straks eten en genieten van de avond.
Camping Vrachos, Kastraki, 23 euro
Vrijdag 30 juni:
De bui die we gisteravond over ons heen kregen was van niet al te lange duur. Het weer herstelde zich vlot en 's avonds waren er weer sterren aan de hemel. Vanochtend zijn we opnieuw vroeg opgestaan. Er is een douche in de buurt waar we ook graag gebruik van maken. Bij het ontbijt smeren we wat brood voor de lunch. Om negen uur nemen we bij de camping de Meteora-bus. Deze bus rijdt meerdere keren per dag een route langs alle kloosters van Meteora. Ons plan is om gedurende de dag drie van de zeven kloosters te bezoeken. We rijden door de bijzondere omgeving met grote rotspilaren die door jarenlange wind- en watererosie hun vorm hebben gekregen . We passeren enkele Oosters Orthodoxe kloosters die boven op deze pilaren zijn gebouwd. Onze eerste stop is bij het grootste klooster : Great Meteoro. Met een ticket voor 3 euro kun je het klooster bezoeken. We moeten de nodige trappen afdalen en beklimmen om het klooster, hoog op de rots, te bereiken. Dit oudste klooster is in de 14e eeuw door een monnik gesticht. De kerk is de oudste bewaard gebleven kerk van Meteora. De fresco's uit de 16e eeuw zijn prachtig om te zien. We bezoeken ook het museum met oude geschriften en klederdrachten. Na dit bezoek nemen we de bus naar het klooster van Roussanou.
Alle kloosters van Meteora worden nog gebruikt door monniken of nonnen. In het klooster Roussanou zien we een kleine met prachtige fresco's versierde kerk. Als wij hier zijn wordt er door een groep gelovige vrouwen twee religieuze liederen gezongen. Dit klonk prachtig in de religieuze omgeving van de kapel. Als Rita haar omslagdoek, nodig om blote benen te camoufleren heeft ingeleverd klimmen we trappen op naar een uitzichtpunt. Vanaf dit punt zijn meerdere kloosters in één blik gevangen. We wandelen dan verder naar het derde klooster dat we willen bezoeken. Onderweg naar dit klooster lunchen we op een tweede uitzichtpunt dat we passeren. Het Saint Stefanos klooster is een vrouwenklooster en wordt door nonnen geleid. In de tuin van het klooster wordt door nonnen lavendel geoogst. Ook hier is de kerk van bijzonder mooi met fresco's versierd. Na een dag in deze bijzondere omgeving laten we ons weer door de buschauffeur bij de camping afzetten. We trekken in de camper onze zwemkleding aan om vervolgens een frisse duik in het zwembad te nemen. Nadat we ons in de douche hebben afgespoeld nemen we een hapje en een drankje in de schaduw van de bomen bij de camper. De website wordt geschreven en de Griekse salade voorbereid. Het was opnieuw een heerlijke dag in het verrassend mooie Griekenland. Morgen mogelijk de nog wat noordelijker gelegen bergen opzoeken. We zijn inmiddels twee maanden onderweg en we zullen de route naar huis binnenkort moeten gaan aanvangen.
Camping Vrachos, Kastraki, 23 euro.
Zaterdag 1 juli:
Vandaag zijn we opnieuw vroeg uit de veren. We douchen en vertrekken zonder te ontbijten van de camping. We rijden nu het nog niet druk is het rondje langs de kloosters. De enorme rotspilaren blijven indrukwekkend om te zien. We maken nog wat foto's en als we de laatste kloosters gepasseerd zijn gaan we ontbijten. We willen in Kalambaka een kaart kopen waarop we de mogelijke routes in het noorden van Griekenland kunnen bekijken. Op de parking van het station kunnen we goed parkeren en vanaf deze parkeerplaats lopen we de stad in. Na enig zoeken vinden we de goede kaart bij een boekenwinkeltje. Op een terras drinken we een lekkere dubbele espresso waarna we de camper weer opzoeken. We vullen de watervoorraad nog aan bij een fonteintje in de stad alvorens we verder reizen richting het Pindos gebergte.
Vanaf Kalambaka steigt de weg voortdurend tot we van grote hoogte neerkijken op de omliggende dalen. Het landschap wordt echt mooi als we de grote weg verlaten. Via een niet al te brede weg rijden we steeds dieper de bergen in. In dorpjes is de weg werkelijk smal en gelukkig treffen we hier geen tegenliggers. We passeren wat skigebiedjes en lunchen op hoogte bij een bloemenveldje. Een hond vindt ons al snel als de vleeswaren uit de camper worden gehaald. Zij wil deze met plezier opeten. Bob geeft de hond wat hondenkoekjes en zorgt er vervolgens voor dat ze afstand houdt. We verlaten na de lunch de grote weg waarna een prachtige rit langs het Lake Aoou volgt. We zien enkele herders met schapen en de koeien weiden hier in alle vrijheid. Enkele zwarte ooievaars vliegen weg als we met de camper aankomen rijden. Bij de stuwdam vinden we een camperplek waar we op dit moment met vier campers gaan overnachten. Een onweersbui trekt langs de zuidkant van het meer weg. Hopelijk houden we het droog. Morgen verder door dit prachtige gebied in de richting van de Vikos kloof.
Camperplaats Lake Aoou, Anatoliko Zagori ,gratis
Maak jouw eigen website met JouwWeb