Week 10:

donderdag 14 juli 2022 t/m woensdag 20 juli 2022

Donderdag 14 juli:

Vandaag weer een nieuwe bladzijde toegevoegd aan ons verslag. De tiende reisweek begon voor Bob vanochtend om zeven uur met een duik in het niet al te warme water van het meer.  Wat een geweldig  gevoel om even helemaal alleen in je blootje rond te dobberen in zo'n grote wastobbe. Omdat Rita uitslaapt ontbijten we vandaag pas tegen negen uur.  Het is heerlijk om in alle rust de dag te beginnen en pas na de koffie aanstalten te maken om te vertrekken. De verwachte regen blijft uit en we besluiten om een wandeling te gaan maken in het Repovesi National Park dat ten noorden van Kouvola ligt. De laatste tien kilometer naar de ingang van het park gaat via een steenslagweg die langs een militair terrein loopt. Veel bomen langs de weg hebben een band met de kleuren van de Finse vlag. Zijwegen zijn afgezet en waarschuwingsborden geven aan dat je aanwezigheid op het terrein ongewenst is. We parkeren de camper op de parkeerplaats bij het park en maken ons na de lunch klaar voor een negen  kilometer lange rondwandeling. Het werd een inspannender tocht dan een eenvoudige rondgang langs de oever van het meer. Er waren nogal wat forse beklimmingen en afdalingen op het pad dat ons over verschillende rotsformaties leidde.  Onderweg zagen we twee adders chillen in de zon. Ze schrokken van ons en waren in een oogwenk tussen de rotsen verdwenen. De pad die later op ons pad verscheen wilde ons ook ontvluchten. Na de foto was het dier vrij zijn weg te vervolgen. De begroeiing van de bodem met verschillende mossen, varens en veel vruchtdragende bosbessenplanten maakt dat het bos nergens saai is.  We passeren meerdere rustplaatsen met een waterpomp en vuurplaats als service voor de wandelaars. Als we na de inspannende wandeling terug zijn bij de camper verfrissen we ons en gaan we op zoek naar een plek voor de nacht, We vinden een mooie plek bij een zwemstrandje aan een meer in de richting van Lahti. Vandaag hebben we voor zondag de overtocht van Helsinki naar Tallinn geboekt. Voordat we Scandinavië gaan verlaten willen we eerst nog Lahti en Helsinki bezoeken. 

Parking bij zwemstrandje, Mäntyharjuntie Kouvola, gratis

Vrijdag 15 juli:

Het aantal mensen dat door Finland trekt met een camper moet aanzienlijk kleiner zijn dan die in de andere Scandinavische landen. Duitse en Nederlandse campers komen we hier niet tegen. Net als afgelopen nacht hoeven we de plek met niemand te delen en zijn de nachten erg rustig. Vanochtend was het een boer die de ochtendrust verstoorde. Hij kwam water tanken in grote witte containers. De gebrom van de dompelpomp overstemde het piepen van de met het water meedeinende steiger.  Aan de eerder bijna onbewolkte lucht groeien steeds meer wolken.  We gaan op weg naar Lahti. De grote meren hebben we achter ons gelaten en in het gevarieerde landschap zijn golvende korenvelden verschenen. We drinken koffie op een bankje bij een groot schoolplein. Er zijn geen leerlingen, de vakantie zal hier ook begonnen zijn. We halen verse broodjes die we niet veel later bij de lunch in de camper opeten. In Lahti lopen we een stukje door een park maar spoeden ons terug naar de camper vanwege een donkere lucht waaruit later inderdaad een fikse regenbui wordt losgelaten. We rijden naar de grote skischans die we vanuit de stad zagen liggen. Het tochtje met de lift naar de top van de schans van 8 euro per persoon slaan we over. Omdat Lahti niet veel indruk op ons maakt besluiten we door te rijden in de richting Helsinki. We hebben in een park bij het  Tuusulanjärvi een mooie plek gevonden voor de nacht. Over de grote gazons loopt een Frisbeegolf parcours waar regelmatig groepjes golfers passeren. We eten in de camper waar het net iets aangenamer is dan buiten. Na het eten lopen we een rondje over het schiereilandje waar we gaan slapen. Om half elf zijn we nog met ons tweetjes in het recreatiegebied. Morgen bezoeken we Helsinki voordat we zondag de Finse Golf oversteken.

Parking Järvenpäa, Niemennokantie, gratis

Zaterdag 16 juli:

De één na laatste nacht in Finland was opnieuw zeer rustig. De prachtige, bijna verlaten, plekken in de natuur die je hier zonder moeite vindt, maken het rondtrekken in de camper wel erg leuk. Jammer was het dat de muggen op enkele plaatsen hinderlijk aanwezig waren en zelfs door het ventilatiesysteem van de auto binnendrongen.  Gelukkig hadden we afgelopen nacht geen last van deze indringers en konden we  uitgeslapen en uitgerust naar Helsinki vertrekken. Na een korte rit gaan we op een parkeerplaats bij een zwembad staan. Hiervandaan reizen we ,na een korte wandeling, met de tram naar het centrum van de stad. We kopen een dagkaart die we, behalve voor de tram, later ook voor de ferry naar het eiland Suomenlinna gebruiken. We stappen uit op het Senaatsplein waar de witgekalkte  neoklassieke kathedraal van Helsinki met zijn groene koepel hoog boven de stad uittorent. Deze kathedraal werd in de 19e eeuw gebouwd en kreeg  toen de naam  Sint-Nicolaaskathedraal. Na de Finse onafhankelijkheid in 1917 werd de naam veranderd in Kathedraal van Helsinki. Het grote plein wordt verder omgeven door een universiteitsgebouw, het regeringspaleis en de nationale bibliotheek van Finland. We lopen verder over de markt en nemen het veer naar Suomenlinna. Hier is in de 18e eeuw een zeefort gebouwd om de oostelijke Finse gebieden te verdedigen. De Russen overspoelden echter in de 19e eeuw ook dit deel van Finland. Tussen de stervormige muren ligt een kleine barokke nederzetting waar nog steeds 1000 mensen wonen. Het is leuk hier rond te wandelen in een stukje Finse historie. Het broodje en de koffie komen voor Bob nog net voor de finale hongerklop zou zijn ingetreden. Als we met het veer terug zijn gevaren naar het stadscentrum, bezoeken we de orthodoxe Uspenski kathedraal waar net een huwelijksplechtigheid heeft plaatsgevonden. Het is de grootste orthodoxe kerk in West-Europa. We wandelen over de Esplanadi, een groene zone,  waar inwoners en toeristen komen om te picknicken en te ontspannen. Met een bezoek aan de houten kapel van Kamppi waar volledige stilte gewenst is en de in de rotsen gebouwde Temppeliaukio-kerk sluiten we het bezoek aan Helsinki af. We nemen de tram terug naar ons startpunt en wandelen nog een stukje door een wijk met kleurige houten huizen. Met een hapje en een drankje rusten we  uit van de wandeling door Helsinki. Na het eten en de koffie heerst ook hier de avondrust. Morgen nemen we om 15.15 uur de boot naar Tallinn.

Parking Allastie, Helsinki, gratis

Zondag 17 juli:

Vanochtend hebben we ons record uitslapen uitslapen verbeterd en dit staat nu op negen uur. Tijdens ons ontbijt rijden de eerste bezoekers van het zwembad het parkeerterrein op. Wij verlaten niet veel later het terrein en rijden richting het centrum van Helsinki. Bij de Lidl leveren we nog een paar Finse flessen in en doen we de laatste Finse boodschappen. In het Sibeliuspark bekijken we het monument dat is gemaakt ter nagedachtenis aan de componist Jean Sibelius. De geluiden die bij voldoende wind uit de buizen komen waren vanochtend niet te horen. We rijden verder naar de terminal 2 van Eckerö. Hier overbruggen we de tijd tot het vertrek van de boot met koffie, lunch en internetten. Tegen twee uur checken we zonder problemen in bij de terminal. In de goede rij  aangesloten verzamelen we de bagage die we mee willen nemen aan boord. Als de boot na aankomst in Helsinki is uitgeladen start snel daarna het boarden. Rita gaat op de boot zo snel mogelijk op zoek naar een zitplaats met stopcontact. Het is fijn tijdens de reis de laptop bij te kunnen laden. We hebben een comfortabele overtocht en komen tegen half zes aan in Tallinn. Europark , de parkeerplaats waar we gaan overnachten kijkt uit over de zee. Hier liggen enkele cruiseschepen in de baai. Voor het eten lopen we langs het water naar het scheepvaartmuseum en zien we meerdere veerboten aankomen en vertrekken. Het is bijna negen uur als we hebben gegeten. De avondzon piept zojuist onder het wolkendek vandaan. Straks nog koffie en zorgen dat de website weer actueel is. Morgen willen we natuurlijk de highlights van Tallinn zien en wellicht ook proeven.

Europark, Kalasadama 8 Tallinn, 2 euro

Maandag 18 juli:

Als wij aan het ontbijten zijn loopt de parkeerplaats langzaam vol. Voor de Esten is het gewoon maandag en moet er weer gewerkt worden. Niet lang na negen uur is er  ook een Europark parkeercontrole. Er zijn blijkbaar mensen die de twee euro parkeergeld niet hebben voldaan en  een bekeuring onder de ruitenwisser geschoven krijgen. Wij kopen  voor we de stad inlopen opnieuw voor 24 uur parkeertijd. Als morgen de tijd afloopt zijn we wel uit Tallinn vertrokken. Tallinn is hoofdstad en de grootste stad van Estland. Door een stadspoort wandelen we de oude stad Tallinn binnen. De middeleeuwse stadskern is goed bewaard en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het in de dertiende eeuw gebouwde stadhuis, het oudste van de Baltische staten, is de start van onze wandeling. In de met keien geplaveide straten is het ons al snel duidelijk dat toerisme hier de economische motor is. Overal zijn cafés, restaurants, musea en op toeristen gerichte winkels te vinden. Voor andere economische activiteit en moet je buiten de stadsmuren zijn.

Vanaf het stadhuis dwalen we door de straten ,soms met verborgen hofjes en dan weer op grote pleinen. We gniffelen even vanwege de straatnamen Pikk en Tollie.  Op het vrijheidsplein,  waar vaak evenementen plaatsvinden, is in 2009 een vrijheidskruis en monument voor de onafhankelijkheid onthuld. We  nemen op een terrasje even rust waar we een kop koffie drinken. In het kleine oude deel van Tallinn zijn een aantal grote kerken gebouwd. De Russisch Orthodoxe Alexander Nevski kathedraal is hiervan wel de grootste. Bij een supermarkt buiten de oude stad kopen we wat brood en beleg dat we tijdens de lunch in een parkje met veel banken opeten. We lopen dan nog langs het parlement, de burcht en een hoge toren, de lange Herman. Voor we de uitzichtpunten bezoeken drinken we in de schaduw nog een drankje. Tegen half vijf dalen we de trappen af naar de benedenstad waar de camper weer opzoeken. We rusten hier even uit voordat we ergens in de stad gaan eten. Als we tegen acht uur de stad weer inlopen begint het al gezellig druk te worden. We vinden een plekje bij Traittoria Prima, een restaurant die zijn naam eer aan doet. We lopen na het eten nog even naar de zee. De rode gloed van de zon is nog zichtbaar, Het wordt hier straks , zoals het hoort, donker. Morgen verlaten we de oude stad Tallinn en gaan we het Estland van buiten de stad bekijken.

Europark, Kalasadama 8 Tallinn, 2 euro

Dinsdag 19 juli:

Het is wel mooi dat we na tien weken kamperen in het wild er nog geen moment was dat we onveiligheid hebben ervaren. Ook vannacht was het in Tallinn  weer heerlijk rustig. We hebben de ingekochte parkeertijd voor een groot deel gebruikt voordat we op pad gingen om huishoudelijk onderhoud te doen. Banden pompen, water bijvullen, boodschappen doen en diesel tanken hebben een groot deel van de ochtend in beslag genomen. We rijden tenslotte volledig gevuld en geladen weg uit de stad Tallinn.  Vlak voordat we de stad verlaten bezoeken we het Glehn park waar Nicolaas von Glehn een kasteel bouwde en waar impressionistische beelden te zien zijn. We zagen de bekendste beelden, van de  grote krokodil en de duivelachtige gehoornde man Kavelipoeg , een mythissche held uit de Estse folklore. Na de lunch en een korte wandeling langs het kasteel en de beelden rijden we verder langs de noordkust naar de Keila waterval . De waterval is slechts 6 meter hoog  maar tientallen meters breed. Waar we in Noorwegen, waar de de 5 grootste watervallen van Europa zijn, voor deze waterval niet zouden stoppen is deze hier toch heel leuk om te zien. De grote zaagbek zwemt met een aantal jongen in de beek. We wandelen een stuk door de bosrijke omgeving  van de waterval voordat we een plek om te overnachten gaan zoeken. Op een RMK picknick area parkeren we de camper. We drinken  op zo'n 50 meter van de camper een wijntje aan het strand. Wat hebben we weer een mooie plek voor de nacht gevonden. Na het eten bellen we met Jesper en genieten we van de zonsondergang in de Luhusalu  baai, een baai in de Finse Golf. De lucht boven de baai blijft nog lange tijd rood nagloeien. De koude zeewind jaagt ons naar binnen. Met een aantal dagen prachtig weer in het vooruitzicht vervolgen we morgen de route langs de Estse kust. 

RMK picknick area, Meremöisa, gratis

Woensdag 20 juli:

In Estland geldt, net als in de Scandinavische landen, het allemansrecht. Het is iedereen toegestaan om in een kampeermiddel in de vrije natuur te overnachten. De plek waar we afgelopen nacht hebben geslapen was  een recreatie terrein van bosbouwbedrijf RMK. Je kunt op deze terreinen, die in heel Estland zijn, zelfs gratis gebruik maken van  de aangeboden faciliteiten. Er was behalve een droogtoilet ook een vuurplaats met hout en picknicktafel voor recreanten beschikbaar.  Vanochtend zagen we bij het wakker worden de witte kopjes van de blauw gekleurde zee door het "slaapkamerraam". We laten er wat  meteorologica op los en komen tot de conclusie : mooi weer en harde wind vandaag. Omdat de zon nog wat in de bomen bleef hangen zijn we in de camper gaan ontbijten.  De meiden ,die gisteren hun telefoon bij ons op hebben geladen, zijn, als we om tien uur vertrekken, nog niet opgestaan. Wij rijden vanochtend naar de havenstad Paldiski waar de oude Sovjet flats nog aanwezig zijn. Het schiereiland Pakri heeft een kliffenkust waarop zich de resten van een oude vuurtoren bevinden. De lange, eens rode, vuurtoren heeft zijn werk ooit overgenomen. Vanaf de kust heb je een mooi zicht op de Finse Golf. Het is heerlijk rond te lopen in de bermen en weiden met bloeiende bloemen  zoekend naar het beste zicht op een steile klif. We eindigen de wandeling met een kop koffie en vertrekken dan naar een oude kalksteengroeve in Rummu.

We hebben de oude groeve met behulp van de dame die in onze routeplanner woont snel gevonden. Voor de onafhankelijkheid van Estland was in Rummu een KGB gevangenis gevestigd. De gedetineerden moesten als dwangarbeiders in de kalksteengroeve  werken. Nadat Estland in 1989 onafhankelijk werd van Rusland, werd de gevangenis verlaten. De groeve werd niet meer geëxploiteerd en  stroomde vol met grondwater. Nu heeft de "blauwe lagune" zoals het water wel wordt genoemd een recreatieve functie. De witte heuvel met een hoogte van 70 meter is ontstaan door een opeenstapeling van onbruikbaar materiaal uit de groeve.  De  heuvel heeft prachtige contouren die  door de hevige erosie zijn ontstaan. We wandelen na de lunch om de heuvel heen en klimmen tegen de steile helling omhoog. Tenslotte lopen we naar de oude gevangenis waar de wachttorens en prikkeldraad versperringen  duidelijke herinneringen aan het verleden zijn. Tegen half vier verlaten we de groeve en rijden naar de volgende plek om te overnachten. De kleine parking aan de rand van het meer Saunja Laht ligt heerlijk in de zon als wij aankomen.  Later op de middag komen er wat Esten op het meer varen en komt een Duitse camper  bij ons staan.  We eten onze kipsaté met sla en rijst  op ons terras dat vandaag uit de wind en in de zon ligt. De avondrust is hier inmiddels , tien uur, volkomen doorgedrongen. De zon kleurt net als gisteravond de  avondlucht oranje. Het was vandaag een dag met prachtig weer en verrassend leuke plekjes. Morgen weer een stukje verder.

Parking in de natuur, Saunja, gratis

Maak jouw eigen website met JouwWeb