Stedentrip Parijs:

vrijdag 25 april t/m 29 april

Vrijdag 25 april:

Vanochtend zijn we na het ontbijt uit Cormainville vertrokken en hebben we 120 kilometer door het Franse platteland naar Parijs gereden op weg naar Camping de Paris. Veel te vroeg meldden we ons op de camping waar onze plaatsen nog bezet werden door Italiaanse camperaars. We werden in de wacht gezet en mochten 1,5 uur later, nog 1 uur te vroeg,  de camping op. De wachttijd hebben we gebruikt om te lunchen. De Italianen hadden de camping nog niet verlaten en deden het rustig aan. Toen we een beetje druk gingen uitoefenen werd onze plaats vrijgemaakt. Na contact met een receptiemedewerker kregen we een betere plaats om de komende dagen, samen met Gertie en Els, te verblijven. Onder het genot van een kop koffie maakten we, inmiddels is het reisgezelschap compleet,  een plan voor de rest van de dag. We gaan met buslijn 244 naar het Metrostation Porte Maillot waar we een Navigo-pas kochten die we voor de rest van de dagen met metrokaartjes konden opladen. De eerste trip was , met lijn 2, naar Metrostation Blanche. De naam Blanche is een herinnering aan de witte kalksteen die in Montmartre werd gedolven en verzameld. Veel inwoners van Montmartre hadden hier werk. Het plein is ook bekend door de vele theaters en cabarets en het wereldberoemde danstheater Moulin Rouge.

Tot in de 19e eeuw was Montmartre een boerendorp, gebouwd tegen een heuvel (La Butte) buiten Parijs. Dat het een afzonderlijk dorpje was is nu nog te zien aan de kronkelige straatjes en de landelijke huisjes.
De wandeling gaat voor een groot gedeelte door het onbekende Montmartre, waar vroeger de oude cabarets vol zaten met de kunstenaars die hier op de heuvel woonden. Ook komen we langs de oudste wijngaard van Parijs en zien we een man uit de muur komen. We lieten ons fotograferen bij de liefdesmuur met "Ik houd van jou" teksten in vele talen. Uiteraard ontbraken de Sacre Coeur en Place du Tertre niet bij deze wandeling. We verplaatsten ons met de metro naar de Place de la Bastille waar de revolutie met de bestorming van de Bastille in 1789 begon. Van het plein waar een pilaar met bovenop een gevleugelde vrouw, genie de la liberte, de beschermengel van de vrijheidsgedachte staat, zijn we naar de brug gelopen waar we de Seine overgestoken zijn. We aten bij een pizzeria in Quatier Latin waarna we terug zijn gegaan naar de camping. Inmiddels is het 12 uur en hebben we ruim 11 km gelopen. Morgen nieuwe Parijse wijken verkennen.

zaterdag 26 april:

Vanmorgen hebben we buiten ontbeten. De zon verschuilde zich nog achter de bomen die langs de rand van de camping staan. Els heeft vanochtend verse baguettes gehaald waarvan de helft in de lunchtrommels verdwijnt.  We gaan vanochtend met de shuttle van de camping naar het Metro station. We doen vandaag de Marais wandeling die we gisteravond hebben afgebroken. 

Deze wandeling begint op Place de la Bastille, waar ook de revolutie begon. De Bastille die hier eens stond is afgebroken en de stenen werden gebruikt voor de Pont de la Concorde.  Lopend door de oude straatjes van de Marais komen we hôtels tegen uit de tijd dat de rijken en adel zich hier vestigden. Places des Vosges is het oudste plein van Parijs. Het plein, 140 meter bij 140 meter, wordt omringd door 39  bijna identieke rode huizen. Onderweg komen we door de Joodse wijk maar missen we de synagoge. De grootste verzameling werken van Picasso vind je in het Picasso museum dat we overslaan . We passeren na de lunch het stadhuis, Hôtel de Ville,  van Parijs, het Centre Pompidou, oude passages en het oudste huis van Parijs. Voor het Centre Pompidou trekt de Fontaine Stravinski veel aandacht. Deze fontein ,ontworpen  tussen1982 en1983  illustreert met zijn bewegende beelden het werk van de grote componist van de Sacre du Printemps en de Vuurvogel. De
zwarte mobiles zijn van Tinguely, de felgekleurde van Niki de Saint-Phalle. We drinken een borrel op een terras voor we ons met de metro naar het Panthéon verplaatsen. Het Panthéon ligt op de top van de 65 meter hoge Montagne-St.-Geneviève. Het Panthéon was gesloten en is alleen van de buitenkant te bewonderen. Met zijn 22 Corintische zuilen, 110 meter lengte en zijn 83 meter hoogte, is alleen dat al de moeite waard. We eten heerlijk bij een Vietnamees restaurant, Hanoi waarna we terug reizen naar de camping. Na een laatste borrel zoeken wij ons bed op. De benen mogen na 16 km wel even uitrusten.

zondag 27 april:

Vandaag was het Bob zijn beurt om brood te halen bij de bakker op de camping. Vroeg opstaan dus en om een wachtrij te voorkomen op tijd naar de bakkerswinkel. Met de 4 stokbroden en 2 croissants was de ontbijttafel compleet. De lunchpakketten gaan mee in de rugzak en om 10 uur klaar zijn we klaar voor de shuttlerit naar het metrostation. We gaan naar Gare Austerlitz waar we een wandeling gaan maken langs de Seine. Om half vier hebben we een tijdslot voor museum Louvre. We steken een aantal bruggen die over de Seine zijn gebouwd over. Via enkele parkjes met veel beelden  passeren we weer het Hôtel de Ville . Via Pont d'Arcole gaan we naar Ile de la Cité waar we de vogeltjesmarkt niet hebben kunnen vinden. Wel ligt de Conciergerie prachtig langs de oevers van de Seine. Dit was ooit het verblijf van de Franse koningen en vanaf de 14e eeuw tot in de 19e eeuw een gevangenis waar veel roemrijke spelers uit de Franse geschiedenis hebben vastgezeten. Tijdens de Franse Revolutie eind 18e eeuw waren hier 2800 mensen gevangen gezet die allemaal onder de guillotine zouden sterven, onder wie Marie-Antoinette. In de buurt van Pont Neuf lunchen we  op een van de kades van de Seine. Ruim op tijd zijn we bij het Louvre waar we met ons tijdslot probleemloos binnenwandelen. De topper van de collectie, de Mona Lisa, trekt ongetwijfeld de meeste kijkers. Na 1,5 uur hebben we genoeg van de kunst in het Louvre en wandelen we door de prachtige Tuileriën richting Arc de Triomphe.  We steken het koninklijke, 8 ha grote, place de la Concorde over en bereiken niet lang daarna de Champs Elysées waar aan het einde de Arc de Triomphe zichtbaar is. Hier is het graf van de onbekende soldaat . We luisteren naar de fanfare die dagelijks het aansteken van een  herdenkingsvlam voor de Eerste Wereldoorlog  muzikaal begeleidt. We vinden  in de buurt een Turks restaurant en eten daar een heerlijke vleesschotel . We gaan na het eten met de metro en de bus terug naar de camping. Ook vandaag weer veel gelopen. Nu lekker slapen.

maandag 28 april:

Vandaag hebben we een tijdslot van 10.30 uur om de Notre Dame te bezoeken.  We moeten dus een half uur eerder met de shuttle bij de camping vertrekken. We gaan dan ook al on 8.15 uur ontbijten met baguettes die vandaag door Gertie verzorgd zijn. We nemen opnieuw onze lunches in de rugzak mee. Als we bij de Notre Dame aankomen staan er enorme rijen mensen te wachten tot ze de kathedraal in kunnen. Met ons tijdslot wandelen we zonder oponthoud langs de wachtrijen en voor we het weten zijn we binnen in de grote kathedraal. Na de brand in 2019 is de kerk volledig gerenoveerd. Voor de renovatie zijn meer dan 2000 mensen ingezet. De Notre Dame was mooi maar miste op sommige plaatsen ouderdom en door de vele bezoekers ontbrak ook de rust van een kerk

We verlaten de kathedraal en via het grote plein Place du Parvis Notre Dame wandelen  we naar het dichtstbijzijnde metro station. We stappen uit bij Gare l'Est waar we op een nabijgelegen terras koffie drinken. De rest van de dag volgen we een tocht die ons langs het Canal Saint Martin naar de begraafplaats Pere Lachaise leidt. We lopen in de lunchpauze langs het kanaal waar veel mensen hun meegebrachte lunch opeten. Ook wij vinden  een plek waar we onze lunch opeten voor we via een poort de begraafplaats oplopen. Er liggen 70000 graven op Pere Lachaise waaronder die van vele bekende mensen. Wij vonden de graven van Karel Appel, Chopin, Jim Morrison en Edith Piaff voordat we op een terras een welverdiende borrel kochten. We rijden met ons laatste metro kaartje terug naar Porte Maillot waar we bij een pizzeria op het terras een pizza eten. We rijden met de bus terug naar de camping waar we allemaal een moment voor onszelf nemen. Morgen voor de laatste keer ontbijten en dan de beginnen we de terugreis naar Almere. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb