week 5:
donderdag 9 juni 2022 t/m woensdag 15 juni 2022
donderdag 9 juni:
Als je 's morgens wakker wordt, het rolgordijn opent en je vanuit je bed de blauwe lucht, een best flinke waterval en de Briksedalbreen ziet, dan lig je eerste klasse. De zon heeft ons net bereikt als we na het ontbijt wegrijden van de mooie overnachtingsplek. Ons eerste doel van vandaag is een wandeling naar de Briksebreen, een gletsjertong van de Jostedalbreen. In een paar minuten zijn we op de parkeerplaats waar de wandeling begint. Met prachtig weer en bergschoenen aan de voeten lopen we eerst naar de grote waterval Kleivafossen. Deze waterval wordt voornamelijk met smeltwater van de gletsjer gevoed. Er wordt tot wel 10000 liter water per seconde afgevoerd. Het tweede deel van de wandeling brengt ons bij het gletsjermeer vanwaar je zicht hebt op de gletsjer. We drinken koffie op een steen in de warmte van de zon. De terugweg lopen we langs de andere kant van de beek. Hier bloeien veel bloemen die zich met het mooie weer van de laatste dagen snel hebben ontwikkeld. Bij de camper lunchen we luxe met gebakken ei zittend aan een picknicktafel. We willen vanmiddag met het mooie weer graag de Gammle Strynefjellsveg oversteken. Vroeger was dit de enige verbinding tussen West- en Oost- Noorwegen. De weg bleek echter nog niet te zijn opengesteld na de winter. Rijdend tussen hoge sneeuwmuren konden we het zomerskicentrum van Stryn bereiken. Daar keren we om en vinden al snel een prachtige overnachtingsplek. Ons volgende doel Geiranger is morgen alleen bereikbaar via de E15 waar met drie tunnels de moderne Oost-West verbinding werd gelegd. Misschien zal zelfs de Trollstigen en Åndalsnes haalbaar zijn.
Parking Gammle Strynnefellsveg, Stryn, gratis
Vrijdag 10 juni:
Gisteren konden we nog een tijdje heerlijk in de zon zitten. De camper diende als windscherm. Al snel reed er geen verkeer meer op de afgesloten weg. De nacht was erg rustig en pas vanochtend kwam het verkeer naar het skigebied weer op gang. Bob maakt na het ontbijt nog een foto van de plek waar een beekje zich bulderend omlaag stort waarna we afscheid nemen van dit mooie plekje. Een stukje afdalen naar de E15 en dan door drie tunnels op weg naar de 63 die naar Geiranger loopt. We stijgen eerst een stuk door een steeds meer winters berglandschap alvorens we de afdaling naar Geiranger inzetten. Geiranger ligt aan het einde van de Geirangerfjorden. De hoge wanden waar waterstromen zich afstorten maken de fjord aantrekkelijk voor het bezoek van cruiseschepen. Er ligt een klein cruiseschip voor anker bij het kleine stadje. We drinken koffie met zicht op dit schip en wandelen daarna langs wat, nog niet al te drukke, toeristenwinkeltjes waar ook weer de eerste Japanners zijn. Na de koffie en de wandeling zoeken we de camper weer op om de reis te vervolgen.
Van Geiranger klimt de weg met haarspeldbochten tot ver boven de fjord. Waar vanaf de weg voor de laatste keer zicht op de fjord mogelijk is heeft men een uitzichtpunt gemaakt. Een laatste foto en dan door naar de Trollstigen.
Het eerste deel van de route daar naar toe is wat minder hoog. De sneeuw is hier al grotendeels gesmolten. We zien weer groene velden en bloeiende bloemen . We lunchen op een klein weggetje dat naast de tunnel op onze route loopt. Bij Eidsdalen hebben we geluk dat de pont die ons naar Linge zal brengen tegelijk met ons aankomt en we niet lang hoeven te wachten. Na de overtocht met de pont rijden we opnieuw door een winters landschap naar de Trollstigen. Onderweg zijn er meerdere watervallen die de moeite waard zijn om te bekijken. Vrij snel bereiken we het uitkijkplatform Trollstigheim waar je een mooi uitzicht hebt op de weg en de watervallen zoals de Stigfossen. Rondom de toeristische weg zijn de bergtoppen Dronning en Kong van rond de 1600 meter te zien. Na het bezoek aan het platform rijden we via de elf haarspeldbochten richting Åndalsnes waar we gaan overnachten. Achter het station aan de Isfjorden parkeren we de camper. Opnieuw een plek met prachtig uitzicht. Voor het eten lopen we door kleine stadje waar Bob wordt aangevallen door een noordse stern die blijkbaar een nest in de buurt had. We eten nog buiten en gaan dan binnen zitten. Het was opnieuw een dag met mooi weer en veel indrukken. Nu zo lekker slapen, morgen is er weer een dag.
Parking Isfjordsvegen, Andalsnes, gratis
Zaterdag 11 juni:
Vanochtend ontbijten we in de zon op de kade in Åndalsnes . De besneeuwde bergen van het Trollveggen massief liggen nog vlakbij. Het was prachtig ons door de besneeuwde landschappen te verplaatsen maar op enig moment werd dit, hoe mooi het ook was, toch een beetje gewoon. Vandaag nemen we voor enkele dagen afscheid van de besneeuwde bergen en zoeken de Noorse Zee op. Voordat we Åndalsnes verlaten doen we weer wat boodschappen zodat het de komende dagen geen hongerlijden wordt. Als de kasten gevuld zijn nemen we de weg langs de Romsdalsfjorden in de richting van Molde. Tussen Åfarnes en Sølsnes worden we 4 km over de Langfjorden gevaren door een pont. Vlak voor Molde zoeken vinden we een mooi lunchplekje in de zon aan de fjord. In het stadje legen we het toilet op een verzorgingsplaats en met een krachtige waterstraal wast Bob de inmiddls aardig vuile camper. Na deze nuttige onderbreking vervolgen we de reis naar het dorpje Bud. Het landschap is hier heuvelachtig en groen. De weiden met de bloeiende paardebloemen die het landschap zo hier en daar vrolijk geel kleuren. In Bud vinden we bij het museum al snel een plekje om te overnachten. We kijken over met gras begroeid land uit naar de zee. We zien meerdere reeën die hier hun leefgebied hebben. Voor het eten lopen we langs de zee en door het leuke vissersdorpje. Op allerlei plekken in de haven broeden meeuwen of zijn ze al druk om hun jongen te verzorgen. Als de eerste regenbui valt steken we onze paraplu's op en haasten we ons naar de camper. We nemen een borrel op de prachtige dagen die we tot nu toe hebben gehad. De weersvooruitzichten voor morgen, als we de Atlantic Road willen gaan rijden, zijn niet hoopgevend. Bij regen en storm schijnt deze weg echter ook heel mooi te zijn. Inmiddels hebben buien en opklaringen elkaar met enige regelmaat afgewisseld. Op zee vaart zo af en toe een boot voorbij. Vanavond speelt Nederland weer een voetbalwedstrijd. Na het eten hangen we weer gespannen aan radio langs de lijn. Het wordt hier vast weer een rustige nacht. Voor morgen hopen we erop dat een mislukte meteoroloog vandaag het weer van morgen voorspelde.
Parking Museum, Vikavegen Bud, gratis
Zondag 12 juni:
De regen tikt vanochtend op het dak van de camper. De meteoroloog heeft gelijk gekregen. Het weer is niet goed. We staan laat op en we maken geen enkele haast om te vertrekken. De ree die we gisteren al op het veld bij de camper zagen kwam vanochtend met haar twee kalfjes op bezoek. Het was prachtig de beesten geruime tijd vanuit de camper te kunnen observeren. Na het schoonlikken van de kalfjes verdwenen de reeën uit beeld. We gebruiken de regenachtige ochtend als rustmoment. Bob ordent wat foto's en Rita leest verder in haar boek. Als het tegen half één droog wordt maken we ons klaar voor rit langs de Atlantic Road. Vanaf het inmiddels natte but leuke Bud rijden we naar het deel van de route waar Averøy over eilandjes middels acht bruggen met het vasteland wordt verbonden. De weg is 8274 meter lang en wordt beschreven als 's werelds mooiste autoroute. We lunchen voordat we de eerste brug overrijden. Onderweg wandelen we op een aantal eilandjes door het groene kustlandschap. Er zijn prachtige combinaties van planten die in een mooie tuin niet zouden misstaan. Bij een van de uitstapjes zien we voor het eerst de zeearend. Ondanks dat hij vlak bij ons wegvliegt lukt het Bob niet de vogel goed voor de lens te krijgen. Het beest vliegt weg langs de kust waar meeuwen hun territorium verdedigen. De arend verdwijnt dan uit beeld. Na de hoge Storseisundbrua (foto ) keren we om. We doen nog de 1,7 km lange wandeling Hågá Rundt. Een parkeerplaatsje tussen de weg en de zee wordt onze plek voor de komende nacht. We kijken mooi uit over de Noorse Zee en de vele kleine eilandjes. Het is de hele middag droog gebleven en de zon scheen zelfs af en toe. Vandaag eten we kip sate met sla. Vanavond uitrusten voor de kleine 2000 kilometer die we nog af moeten leggen naar de Noordkaap. Morgen op weg naar Trondheim.
Parking Riksveg 64, Averøy, gratis
Maandag 13 juni:
Nadat we de reviews op de app Park for Night van onze plek hadden gelezen, rees er twijfel over de status van de parking. We lazen dat het een privé parking zou zijn waar je voor 200 kronen mag overnachten. Een ander zegt dat het nu vrij parkeren is. Bij de parking staat aangegeven dat een rustplaats niet ook meteen een overnachtingsplek is. Genoeg redenen om naar een plek aan de overkant van de straat te verhuizen. Hier hebben we, nadat we de camper met de kont in de wind hebben gezet, een heerlijk rustige nacht. We ontbijten en tegen negen uur vertrekken we via de Atlantic Road richting Trondheim. Het regent een groot deel van de dag wat niet erg uitnodigt om de camper te verlaten. We lunchen en drinken koffie in de camper en bewonderen het landschap vanachter de ruiten. De pont van Kanestraum naar Halsa komt tegelijk met ons aan bij het afvaartpunt. Binnen een half uur zijn we de Halsafjord overgevaren en vervolgen we de E39 naar onze bestemming voor vandaag. We gaan even uit de camper om in een Kiwi-winkel een brood en wat tomaten te kopen. De sterk fluctuerende dieselprijzen in Noorwegen maken dat we vandaag zijn gaan tanken toen de prijs bij een tankstation rond de 22 kronen was. In de buurt van Trondheim gaan we op een parkeerplaatsje in het bos staan. Nog vier andere campers blijven hier ook overnachten.Het is inmiddels droog geworden als we wandelend de groene omgeving verkennen. Terug in de camper verzorgt Rita het avondeten. De afwas en koffie drinken maken de dag weer compleet. De website kan worden ge-update. Morgen Trondheim bezoeken tenminste als het weer dat toelaat.
Parking Gramskaret, Gamle Bynesvei Tronheim, gratis
Dinsdag 14 juni:
Op de heuvel bij de golfbaan van de stad Trondheim was het prima overnachten. Het enige geluid kwam van auto's die over het wildrooster in de weg bij de parkeerplaats reden. Vannacht regende het weer af en toe maar toen we vanochtend wakker werden was het droog geworden. Het was zelfs prima weer voor het bezoek aan Trondheim. Na het ontbijt zijn we van de heuvel naar de stad gereden. We parkeerden zonder kosten vlak bij E.C Dahl Brygerri, een plaatselijke brouwerij. Vanaf hier lopen we in 20 minuten naar het centrum. We passeren hierbij een "alternatieve"wijk waar ook de nodige street-art te vinden is. De wannabe trams passeren ons regelmatig.
De stad aan de Tronheimfjord heeft 200.000 inwoners en is daarmee de derde stad van Noorwegen. In het centrum van de stad zijn vooral langs het water allerlei leuke plekjes te vinden. Vanaf de oude brug Gamle Bybro zijn de gekleurde pakhuizen langs de Nidelva rivier een prachtig beeld. Vanaf de brug is ook zicht op de kathedraal Nidaros. Op een heuvel,niet al te ver van het centrum , klimmen we naar het Fort Kristiansten. Dit fort uit 1685 diende ter bescherming van Trondheim tegen de aanvallen van Zweden. Het uitzicht vanaf het fort over de stad maakt de klim de moeite waard. We lunchen betaalbaar op een plein met broodjes kaas uit de supermarkt en koffie van Mac Donalds. De opvarenden van het cruiseschip Aida Perla, dat in de haven is aangemeerd, zorgen voor de nodige drukte in de stad. We lopen terug naar de camper. Bij de nabij gelegen camperplaats legen we ons toilet en vullen we de schoonwatertank. Na een verrassend leuk en droog stadsbezoek rijden we nog een uur in noordelijke richting . Na een kort bezoekje aan een bijzondere Amerika verzameling zoeken we een overnachtingsplek. Op een picknickplek bij Mule vinden we een mooi plekje met zicht op de Trondheimsfjorden. We luisteren na het eten en de koffie naar de voetbalwedstrijd van Nederland tegen Wales (3-2). Morgen willen naar het begin van de 433 km lange Helgelandskysten, een volgende scenic road, rijden. Via deze route hopen we de Lofoten te bereiken.
Picknickplaats Unknown Road, Mule, gratis
Woensdag 15 juni:
Op de prachtige picknickplek aan de Trondheimfjord heeft het sinds gisteravond geregend. Vanochtend was het uitzicht over de fjord dan ook niet erg helder. Eén voor één verlieten de campers de plek op weg naar andere oorden. Nederlanders, uit 2 campers, die we gisteravond hebben gesproken en ook naar de Lofoten onderweg zijn, vertrokken eerder dan ons van de parkeerplaats. Een stukje verder haalden we ze in. Eén van de campers was vast komen te zitten. De routeplanners weten niets van een verdwenen weg. De ongelukkige camperaar was fout gereden, wilde keren en kwam vast te zitten. Een boer met een tractor trok de camper weer los. Wij namen gelukkig de juiste afslag terug naar de hoofdweg. Op deze regenachtige dag kunnen we met een gerust hart de kilometers afleggen naar het begin van de Helgelandskysten bij Holm. We rijden tot een paar kilometer na Steinkjer over de E6 en slaan dan af op riksveg 17 die helemaal naar de veerboot in Holm gaat. Het eerste deel van de route gaat voornamelijk door agrarisch gebied. Na Namsos verandert het landschap. Bergen en meren overheersen dan het beeld van de omgeving waar de route doorheen gaat. We drinken koffie op een klein weggetje naar een schuur met uitzicht op een meer. Na de lunch op een picknickplek rijden we door naar Holms. Omdat we regelmatig stoppen om wat foto's te maken zijn we pas tegen half 6 bij de veerboot. Deze ligt klaar om te vertrekken als wij aankomen. Als wij zijn ingescheept wordt het autodek gesloten en vertrekken we naar Vennesund. Niet ver van de veerboot zetten we de camper langs weg met een ruim zicht over de fjord. Hier blijven we overnachten. De regen is inmiddels opgehouden en vanaf zee is wat blauwe lucht in aantocht. Hoewel we lezen dat elders in Europa de temperaturen aanmerkelijk hoger zijn dan bij ons, zijn wij al blij met een beetje blauw in de lucht. We drinken een borrel en eten niet al te ingewikkeld vanavond. Broodje schnitzel met pittige kool die nog over is van eerder deze week. Straks uitrusten en verwerken van een hele dag met nieuwe indrukken. Morgen op Sømna weer wandelen als het weer dat toelaat. Het verkeer op de weg zal stoppen als het veer stopt met varen.
Parkeerplek langs rv17, Vennesund, gratis
Maak jouw eigen website met JouwWeb