Week 3

zaterdag 21 juni 2025 t/m vrijdag 27 juni 2025

zaterdag 21 juni:

De zon kleurde gisteravond vlak voor de zonsondergang mooi rood. Bob wachtte op het moment dat hij sissend in zee zou verdwijnen. Helaas bluste een wolk de zon voor dat deze onderging en liep het altijd mooie gebeuren dit keer niet met een sisser af. Vanochtend was de zon nog altijd achter wolken gevangen. De wind waaide nog steeds stevig als de eerste camperaars vertrekken naar de door hun geboekte veerboten. De boten van Colorline die de verbinding naar Noorwegen (Kristiansand) verzorgen zien we al regelmatig varen. Wij maken vanochtend onze Griekse yoghurt op die we lekker maken met gestampte nootjes en banaan. Na het ontbijt pakken we onze rugzakken in met alles wat we nodig denken te hebben op de grote zeereis naar de Færoer Eilanden. Omdat we zelf de eerste drie maaltijden op de boot verzorgen nemen we ook een grote tas mee die gevuld is met allerlei lekkers. De, van Max en Annemieke, geleende waterkoker is onmisbaar voor het bereiden van het eten en maakt dat we ook aan boord koffie kunnen zetten. Rond half elf verlaten we de parking aan de Skippersgade en gaan we de toiletcassette legen bij een verwaarloosd servicestation zonder water. Een vriendelijke vrachtwagenchauffeur wijst Bob de weg naar sanitair ruimte voor chauffeurs waar de cassette alsnog gespoeld kan worden

Boodschappen doen is het volgende klusje op ons lijstje. We kopen nog voor 70 euro bij de Lidl en hebben nu alle gaten van de camper gevuld met eten. Hier is het voor het eerst dat we de Lidl-plus kaart met een kleine aanpassing kunnen gebruiken voor korting  in het buitenland. Het is inmiddels 13.00 uur al we inchecken bij Smyril-line. We worden met andere hoge auto’s met bestemming Tórshavn in Lane 43 opgesteld.  We lunchen hier voordat we tegen 14.00 uur ingescheept worden. We vinden onze hut op de 8e verdieping van het grote schip. We verblijven enige tijd buiten op het dek in de zon die inmiddels weer volop schijnt, de zee is onverwacht kalm. Later verplaatsen we ons naar binnen waar we lezen en werken aan de website. We koken eenvoudig en eten in onze hut. We varen nu vlak langs de kust van Noorwegen waar ook hele goede herinneringen  liggen. We gaan in de bibliotheek zitten waar we zicht op zee hebben. Hier drinken we onze koffie op en de rest van de avond genieten we van ons heerlijke reisje naar een ver eiland. Wat zal het straks fijn zijn weer eens in slaap gewiegd worden. Morgen maar weer kijken hoe de vlag erbij hangt.

Kamer 8032,  Schip Norronia, Smyril Line

zondag 22 juni:

Vanochtend zijn we opnieuw om acht uur gewekt door de medicijnwekker. Het was door het ontbreken van een raam nog donker op onze kamer. Bob douchte als eerste en was daarna even op het dek gaan kijken. Het natte dek verraadde dat het vannacht geregend had. Het was bijna windstil waardoor nevel bleef hangen en het zicht niet heel ruim was. Bob spotte  een vogel met een grote spanwijdte en legde die vast op foto. Google Lens determineerde de vogel voor ons, het was een Jan-van-Gent . Later zagen we er nog enkele vliegen. We ontbeten buiten bij een grote tafel waar blijkbaar de rokers zich ook regelmatig ophielden. Met een wifi verbinding konden we de website weer actualiseren,. Bob schoonde een deel van het fotobestand en Rita volgde een presentatie over de Færoer eilanden. Er was enige opwinding toen de boot de Shetland eilanden aan de noordkant passeerde. Het zicht was nog steeds niet fantastisch maar we hebben toch de passage op foto kunnen vastleggen.

Vanmiddag lunchten we opnieuw in de hut. Later wandelen we een rondje en vinden het zwembad en de fitnessruimte op de onderste verdieping van de boot. We kijken even rond in de winkel waar volgens Rita door sommige mensen heel veel wordt gekocht. Hier zagen we ook de eerste papegaaiduikers. Na het rondje boot zijn we weer neergestreken in de bibliotheek. Sommige passagiers spelen Bingo, anderen kijken Ierse roeiwedstrijden op televisie. Rita leest en Bob maakt het stukje voor de website. We schuiven vanavond aan bij een dinerbuffet waarna we onze hut moeten ontruimen. Vanavond zullen we tegen 22.30 uur op de Færoer eilanden zijn. Hier gaan we dan een plekje zoeken voor de nacht, waarover later meer.  Morgen zullen we van de eilanden het deel Streymoy verkennen.

Onbekende slaapplaats

maandag 23 juni:

We hebben de overtocht van Hirtshals naar Torshavn gisteravond afgesloten met een buffet. Het eten wa prima verzorgd  en smakelijk en de drank was inclusief. Zoals zo vaak was het oog groter dan de maag en na twee keer opscheppen waren we al aardig vol. We deelden nog een bordje met toetjes en na een kop koffie verlieten we, net binnen de tijd,  tonnetje rond de eetzaal. Na het ontruimen van de hut was het wachten op de aankomst in Torshavn. Als laatste camper verlieten we de boot. Tot onze verbazing vonden we vlakbij de haven nog een plek om te overnachten. Het wordt op de Faeroer in juni 's avonds niet meer donker maar met de rolgordijnen naar beneden creëren we onze eigen donkere kamer. We sliepen tot 7 uur waarna we ons klaar maakten voor de verkenning van Streymoy. We reden van Torshavn via een scenic road naar Kvivik. Dit plaatsje heeft enkele oude huizen en een opgraving van een Viking boerderij. We wandelden na de lunch in het dorpje Hvalvik waar het oudste houten kerkje van de Faeroer eilanden te bewonderen viel.  Via opnieuw een scenic road, dit keer een smalle weg met uitwijkmogelijkheden, bereikten we Saksun. Dit dorpje ligt in een smal dal met een riviertje vlak voordat deze in een getijdemeer uitmondt. We genoten hier, ondanks de laaghangende bewolking, van de natuur. We wandelden eerst boven langs het dal en later door het dal en via de bodem van het meer tot het punt dat de branding van de zee  zichtbaar was. Via een brug verlieten we Streymoy en  vonden we bij Eidi op Eysturoy een prachtige plek met uitzicht op zee om te overnachten. We eten , drinken koffie en bellen met Tom en Jesper. De schapen hebben  hun slaapplek gevonden en zelfs de vogels hebben een einde gemaakt aan hun concert. Wij doen de laatste dagelijkse dingen maar zullen ook straks heerlijk slapen. Morgen gaan we Eysturoy verder ontdekken.

Risin og Kellingin viewpoint Eidi, gratis

dinsdag 24 juni:

Vanochtend werden we na een rustige nacht  letterlijk in de wolken wakker. Na het ontbijt werd het wat drukker op het uitzichtpunt. We zijn, na nog een laatste blik op de klif en de zee, vertrokken naar Gjógv. Dit dorpje ligt bijna op de punt van Eysturoy. Via de scenic route, weg 60, werden we door een bergachtige omgeving naar het prachtig gelegen dorpje geleid. We parkeerden de camper, na een rondje door niet al te brede dorpsstraten ,  op een parkeerplaats aan de rand van het dorp. Hiervandaan maakten we een wandeling door het dorp naar een natuurlijke haven waar de zee bij vloed een kloof instroomt. Schepen kunnen d.m.v. een lier een helling op worden getrokken of juist te water worden gelaten. We beklommen vervolgens de hoge klif Satan via een graspad met traptreden. Onderweg kwamen we voor de tweede keer papegaaiduikers tegen. Ditmaal de echte, prachtige vogels die hier op de kliffen broeden.  We waren helemaal blij met deze ontmoeting. Toen de zon zich ook nog liet zien kon de dag al niet meer stuk. Via de weiden daalden we weer af naar de camper. We lunchten nog in Gjógv waarna we vertrokken Elduvik.

In Elduvik hebben we het leuke authentieke dorpje bekeken. Vooral de gekleurde huizen met grasdaken vielen op. We liepen een stukje langs de fjord met zicht op de omliggende bergen en daarna terug over de rotsen die bij eb boven water komen. Via  de scenic route reden we in omgekeerde richting weer terug en vervolgden onze tour naar de dorpen Orndarfjørdur en Hellunar. Deze dorpjes liggen tegenover elkaar aan een baai. De route ernaar toe was   opnieuw door bergachtig terrein. We hadden vaak het gevoel in hooggebergte te rijden. Er zijn geen bomen in dit waterrijke landschap. De bomen gedijen niet in dit extreme zeeklimaat met sterke winden en door veel zeezout in de grond en in de lucht. De vogelgeluiden zijn in deze omgeving va n weidevogels. De scholekster voert regelmatig de boventoon met zijn luide roep. De goudplevier en de wulp worden regelmatig overstemd door het gekrijs van meeuwen. Na een prachtige dag in de natuur van Eysturoy te zijn geweest heben we een plekje voor de overnachting gevonden. We staan langs een klein weggetje en kijken uit op Nes en het Nesvatn. We eten spaghetti. Na de afwas en de koffie bereiden we ons voor op het vervolg van de bootreis die naar IJsland leidt. Morgen nog een halve dag genieten op de Faeroer eilanden. We moeten om 18.00 uur ingescheept zijn in Torshavn. Straks weer lekker slapen.

Parking Duvikarvegur, Nes, gratis

woensdag 25 juni:

Gisteravond hebben wij onze plek bij Nes ingeruild voor een plek aan de haven van Glyvrar. We vonden dat we teveel in het zicht stonden en we zijn dus meer onder de radar van de haven gaan staan. Na een rustige nacht kwam de haven al vroeg tot leven. We ontbeten en pakten alvast een deel van de spullen die we als IJslandvaarders  nodig denken te hebben. We vertrokken van de overnachtingsplek en reden, door een toltunnel met een rotonde, over de bodem van de fjord die tussen Eysturoy en Streymoy ligt, de Tangafjordur. In Tórshavn deden we voor het eerst boodschappen tijdens ons verblijf op de Faeroer eilanden . Na het afrekenen trokken we de conclusie dat de nettolonen hier vast hoger liggen dan in Nederland. Na de koffie rijden we naar het centrum van de stad. Hier treffen we de Zwitser weer die al twee keer eerder onze buurman was. Wij maken een wandeling door het oude deel van Tórshavn, Tinganes. De oude huisjes staan dicht opeen in nauwe straatjes. De daken zijn met veen bedekt. In de Lutherse kathedraal  bewonderen we  het rustige interieur met een blauw plafond. We spreken met een Deense kunstschilder die hier met haar schilderijen van landschappen op de Faeroer  exposeert. We halen na de wandeling de camper op en sluiten , na te zijn ingecheckt ,  aan in de rij voor de boot naar IJsland. We verlaten het schapeneiland , mooie herinneringen nemen we mee  als souvenir. Met allerlei spullen komen we  aan bij onze luxe hut waarin we slechts één nacht zullen doorbrengen. We eten in de hut met zicht op de haast oneindige zee. We hebben de rest van de avond uitgerust en een nieuwe dag van de website geupload. Morgen komen we om half negen aan in IJsland waar we vijf weken zullen verblijven,  We hebben eer veel zin in!

Hut nummer 8301, Norröna Smyril line

donderdag 26 juni:

wilde zwaan

De nacht in een luxe buitenhut op de Norronia is goed bevallen. Uitgerust kwamen we vanmorgen om half negen als tweede auto aan land. We smokkelden de wijn, het bier en alle levensmiddelen met staal en blik langs de douaniers. De rondreis op IJsland is begonnen. Aan de pasweg tussen Seydisfjordur en Egilstadir  hebben we de eerste drie watervallen gezien. De Gupufoss en de Mulafoss waren uit de auto goed zichtbaar. We ontbeten met het zicht op de eerst genoemde waterval waarna we de pas overstaken. Voor we Egilstadir bereikten wandelden we via een voetpad naar de Fardagafoss, een waterval in de rivier Midhúsaa. Inmiddels was de zon gaan schijnen wat de temperatuur aangenaam maakte. We deden boodschappen bij de Bonus. Een Oost-Duitse Trabant (met vouwwagen ha ha) stond naast ons op de parkeerplaats (naar  Els Bussing). In de middag begon het te regenen. We kozen ervoor om langs het  het Lagarfljot te rijden om dan naar het hoogland Fljotsdalherdi te klimmen. Het zicht op de bijzondere omgeving was door de regen niet optimaal maar er waren genoeg lichtpuntjes die de tocht de moeite waard maakten. Een zwaan die haar vier jongen beschermde tegen de auto, een moeder gans die met haar 10 jongen het hazenpad koos en de riviertjes die door het moeras kronkelden waren er enkele van op deze regenachtige middag. Tegen half vijf reden we naar camping Atlavik die langs de rivier Lagarfljot ligt. In deze soms wel tweeënhalve kilometer brede rivier leeft volgens een oud verhaal een slang die in 1345 voor het eerst is gezien. De slang werd vroeger erg gevreesd omdat men dacht dat het een slecht voorteken was als de slang uit het water kroop. Inmiddels is het droog geworden. Na het eten en de koffie genieten we van een rustige avond na een eerste kennismaking met IJsland en zijn weer. Morgen wandelen we bij goed weer naar de Hengifoss.

Camping Atlavik, Hallormstadur, 25 euro

koperwiek

vrijdag 27 juni:

De eerste avond op IJsland was het even wennen aan de andere tijdzone en  aan het niet donker worden in de nacht. We gingen om half twaalf slapen. Buiten was het licht maar de rollo's zorgden voor goede verduistering. Vanmorgen was het nog steeds licht toen we voor half acht opstonden. Het lijkt een mooie dag te worden. Terwijl de zon probeert naar binnen te kijken gaan we ontbijten. Na het ontbijt vertrekken we al snel naar de Hengifoss , met zijn 128 meter een van de hoogste watervallen  in IJsland. Het wandelpad die naar de waterval leidt stijgt over een afstand van twee kilometer langs de snel stromende beek. Onderweg zijn een aantal plekken gemaakt vanwaar je de beek kan volgen in zijn tocht naar het dal. Vooral de basaltpeilers die ontstonden bij eerdere vulkanische activiteit hadden mooie patronen gevormd in het beekdal. De waterval stortte zich  in een prachtige kom met in de omliggende rotswanden opvallende rode kleilagen tussen de basaltlagen. We dronken hier koffie terwijl we genoten van de omgeving.

Na het bezoek aan deze waterval hebben we de tocht voortgezet met een wandeling naar de Strutfoss, een waterval die de Strutsa rivier 120meter lager in deStrutsgil kloof laat vallen. We reden door een mooie vallei die rijk begroeid is met blauwe lupines. De tureluurs hadden hier hun thuis. Via de onverharde weg bereikten we het beginpunt van de wandeling. We liepen na de lunch het regelmatig stijgende pad waar we tenslotte mooi zicht op de waterval hadden. Na hier ook even genoten te hebben van deze prachtige natuurlijke omgeving liepen we de 4 kilometer terug naar de camper. We besloten terug te rijden naar Egilstadir waar we tankten en nog wat groente kochten bij de Bonus. We zijn doorgereden naar Guesthouse Svartiskogur waar we op de camping de nacht doorbrengen. Het is de eerste overnachting die we betalen met de campingcard. We liepen vandaag 19 km in bergachtig terrein en voelen onze benen wel. Na wat hapjes en een drankje wordt de website geupload en houden we het verder lekker rustig.  Morgen op weg naar Bakkegerdi waar we opnieuw papegaaiduikers hopen te zien.

Guesthouse Svartiskogur,  Hallgeirstadir, campingcard gebruikt (1)

Tureluur