week 2:

                                                                                                                               donderdag 19 mei 2022 t/m woensdag 25 mei 2022

Donderdag 19 mei:

Vandaag kan de balans van de eerste vakantieweek worden opgemaakt. Tegelijkertijd starten we vandaag met week twee van het reisverslag. De eerste week was een week met veel zon en slechts enkele druppels neerslag. We wandelden op prachtige, voor ons nog onbekende plekken, verkenden Hamburg en sliepen 7 nachten op bijzondere en fantastische plaatsen voor in totaal 2 euro. Kortom, het was een prachtige start van onze reis.

Na het ontbijt vertrekken we naar het natuurgebied Lille Vildmose dat ten zuidoosten van de stad Viborg ligt. Onderweg stoppen we even in een dorp om de foto's van de website bij te werken. Gisteravond lukte dit niet door de matige 4G verbinding op de camperplek. Als eerste bezoeken we het bezoekerscentrum van Lille Vildmose. We zien een film over de eland en bekijken de weinig verrassende presentatie van het park. Later lopen we nog door het park achter het centrum. Jammer genoeg zien we hier veel uitleg maar weinig echte dieren. De rest van de dag maken we  wandelingen door het park naar verschillende uitzichtpunten. We zien behalve de eland in de film nog twee reeën. De zwaluwen poseerden geduldig voor de foto. Het was een mooi gebied om in rond te dwalen. We vinden tegen het einde van de middag een camperplek bij Aalborg. Hier heeft een kraaienkolonie zich tijdelijk gevestigd en samen zorgen ze voor een enorme herrie. Hierdoor besluiten we door te rijden naar het palmenstrand in Frederickshavn. Hier vinden we een prachtige plek met zicht op het Kattegat. We drinken een glas wijn en eten toastjes met kaas. Nu zitten we aan de koffie en buiten vallen er wat druppels op de ramen. Het licht dooft langzaam uit in het oosten. Morgen willen we nog naar het uiterste noordpuntje van Denemarken bij Skagen. Hier ontmoeten twee zeeën elkaar. Verder boodschappen doen en tanken voordat we oversteken naar Zweden. 

Parkeringsplads Palmenstranden, Frederickshavn, gratis

Vrijdag 20 mei:

Vanochtend was de lucht weer volledig opgeklaard. De uit het Kattegat opgekomen zon schitterde op de zee toen wij aan het ontbijt zaten. We besloten om de ochtend te gebruiken om het camper- interieur een schoonmaakbeurt te geven. Het plan om het Skagerak te bezoeken gaat niet door. We drinken na de schoonmaak nog een kop koffie voor we langs de zee naar het centrum van Frederickshavn wandelen. Het zonnige weer zorgt ervoor dat de zee prachtig van kleur is. Het palmbomenstrandje heeft de kleur van een tropisch  paradijs. De palmen die in het zomerseizoen worden geplaatst maken dat de tropische illusie volledig is. Hoe mooi is het dat op het strand zonnebedden staan die je gratis en zonder toezicht kunt gebruiken.  Ze zien er prima en onbespoten uit, dit zou in Nederland onmogelijk zijn! Onderweg naar het stadscentrum passeren we een oude kruittoren die nu onderdeel is van de kunstmusea in Jutland. De veerboothaven waar morgen onze boot naar Göteborg vertrekt is niet ver hiervandaan. In de winkelstraat wordt het belangrijkste doel van ons bezoek aan Denemarken gehaald: het eten van een hotdog. De rode worst op een broodje met verschillende sauzen, gebakken uitjes en plakjes zoetzure komkommer was nog net zo lekker als toen  Bob hier ruim vijftig jaar geleden  op vakantie was. Vet jeugdsentiment dus! De middag gebruiken we om onze voorraden eten, diesel en water aan te vullen. Bij Frederickshavn Marina kunnen we kosteloos onze toilet legen en water bijvullen. Terug op de parkeringsplads koken we pittige spitskool met rijst en kippendijfilet. In de verte lijkt ons een buiengebied te naderen. Warm en droog brengen we de laatste avond in Denemarken door met onze normale avondactiviteiten. Morgen vertrekken we om 8 uur met de Stena Line naar Göteborg.

Parkeringsplads Palmenstranden, Frederickshavn, gratis

Zaterdag 21 mei:

Onze telefoons begonnen  om 6 uur vanochtend gelijktijdig met het wekken van hun baasjes . We waren beiden al aan het waken waardoor de schrik niet erg groot was. Bob stond zelfs al voor het alarm naast het bed. Een snelle opfrisbeurt, koffiewater opzetten en noten hakken voor het ontbijt. Inmiddels was ook Rita begonnen met het ochtend reinigingsprogramma. De rugzakken die we op de boot mee willen staan  ingepakt klaar.  Het ontbijt, yoghurt met noten en koffie, is voor 7 uur op. We vertrekken dan naar  de kade waar we moeten inchecken voor de overtocht naar Göteborg. Samen met een andere camper van de parkeringsplads Palmenstranden stellen we ons op in de Stena line. De check in verloopt zonder problemen en al snel kunnen we het schip inrijden. Er zijn al veel mensen die een zitplaats hebben gevonden als wij het binnendek betreden. We vinden een prima plek niet ver van een stopcontact waar de laptop opgeladen kan worden. De boot naar Zweden vertrekt op tijd. We drinken de koffie die we meenamen en gebruiken de vaartijd voor het bijwerken van de foto's. Er valt inmiddels een regenbui die tot 2 uur zou aanhouden. Later werd het weer steeds beter en aan het einde van de middag scheen zelfs  de zon. We rijden na aankomst vlot van de boot en rijden via binnenwegen naar Mollösund. Dit kleurige vissersdorpje ligt op een eilandje voor het Zweedse vasteland. We lopen door het dorp en klimmen de rots op waar een vissersvrouwtje wacht op haar geliefden. Voor de kerk klinkt een luid hoera voor een pas getrouwd paar. Na enige tijd zoeken we de camper weer op en vinden we een plekje bij Sandviks rastplats om te overnachten. We staan geparkeerd tussen de rotsen en de baai op het grind. Opnieuw een prachtige plek om te overnachten. Als de spaghetti op is en de afwas is gedaan is het negen uur geweest. Nog even en dan is ook onze eerste dag in Zweden verleden tijd. Morgen willen we nog een stukje Zweedse kust verkennen.

Sandviks Rastplats, Mollösund, gratis

Zondag 22 mei:

Op  een zonnige zondagochtend wakker worden bij een baaitje aan de Zweedse kust. Hoe mooi is dat! Terwijl de ganzen en hun jongen wat zwemoefeningen doen, zitten wij in de camper aan het ontbijt. We zijn pas tegen half 9 opgestaan en we maken niet al te veel haast om te vertrekken. Het plan de Zweedse westkust vandaag nog wat verder te ontdekken hebben we ook uitgevoerd. Vanaf de plek bij Mollösund waar we hebben overnacht rijden we naar Lysekil. Op de route maken we een oversteek over de Gullmarn, een 25 km lang drempelfjord, met een veerboot. In Lysekil lunchen we op een parkeerplaats in de camper. We wandelen door het  dorpje dat op de punt van een landtong aan het Skagerak ligt. Er zijn drie  grafheuvels uit de bronstijd in het dorp. We bezoeken natuurlijk de kerk die gebouwd is op het hoogste punt waarna we afdalen naar het museum en de vuurtoren. Langs de haven en door het centrum lopen we terug naar de camper. We rijden dan verder naar Kungshavn. Opnieuw een dorpje dat op het einde van een landtong aan het Skagerak ligt.

We rijden via Kungshavn naar Smögen dat op een eilandje ligt. Het eiland is met een hoge brug verbonden aan het vaste land. We parkeren de camper, na een korte stop op de brug, achter wat kleine vissershuisjes en wandelen door het prachtige oude dorpje. De huisjes in het dorp zijn rondom de haven dicht bij elkaar gebouwd. Met een voetpad en op de planken steiger langs het water kun je veel plekken bereiken. Het is nu nog erg rustig in het dorp maar in de vakantietijd zal het hier best heel druk zijn. Als we een tijdje hebben rondgewandeld gaan we op zoek naar een plekje voor de nacht. Het kostte nogal wat moeite om een mooie vrije plek te vinden. Langs de kleine wegen in de omgeving zijn geen plekken waar we kunnen overnachten. Tenslotte vinden we een plek in het dorpje Fjällbacka op een parkeerplaatsje aan het begin van het dorp. Hier staan we met vier campers. We volgen het gedrag van de andere camperaars maar ons is het niet geheel duidelijk of overnachten is toegestaan. Nu we om half twaalf nog niet zijn weggestuurd zullen we de nacht wel mogen blijven. Morgen het dorpje bekijken en weer een mooie wandeling maken.

Parkeerplaats Lidenvägen, Fjällbacka, gratis

Maandag 23 mei:

We hebben inderdaad zonder problemen kunnen slapen op de parking. Het dorpje Fjällbacka is de plaats waar zich de misdaadverhalen van Camilla  Läckberg afspelen. Wij konden gelukkig zonder mysterieuze gebeurtenissen ontbijten. Na het ontbijt zijn we via een uitgezet wandelpad de 74 meter hoge Vetteberget opgeklommen. Vanaf deze rots heb je een prachtig uitzicht over de archipel van het nationaal park Kosterhavet. De zon en de blauwe lucht maken dit uitzicht helemaal fantastisch. Op de top van de Vetteberget is in de bronstijd een grafheuvel gebouwd. Later werd deze grafheuvel gebruikt als basis voor een baken.  Men stookte hierin vuren die dienden als communicatiemiddel bij noodsituaties. Vanaf de heuvel dalen we via een lange trap de Kungsklyftankloof in. Deze kloof is zo'n 250 miljoen jaar geleden bij een aardbeving ontstaan. Enkele grote rotsblokken zijn halverwege hun val in de kloof blijven steken.De kloof deelt de Vetteberget in tweeën. Via het vissersdorp wandelen we terug naar de camper en vertrekken dan richting Tanum. In dit gebied heeft men in de bronstijd (1500-1700 v Chr) allerlei tekeningen op de rotsen gemaakt. We bezoeken een tweetal plekken waar vooral mensen, boten en dieren zijn afgebeeld. Bij de tweede locatie die we bezoeken, Hällristarnas Värld, kunnen we ook overnachten. Er is een camperplek die mooi in het bos ligt. 's Middags hebben we rustig aangedaan en genoten van de zon. In de loop van de middag zijn drie andere campers, waarvan twee grote stoere, aangesloten. We hebben buiten gegeten terwijl de zon langzaam achter de bomen verdwijnt. Het was weer een prachtige dag met leuke activiteiten. Er lijken een paar dagen aan te komen met wat minder mooi weer. Hopelijk valt het mee. We gaan het beleven.

Parking Litsleby Hällristningar, Tanumshede, gratis.

Dinsdag 24 mei:

De zon verdwijnt hier elke dag wat minder lang onder de horizon. Hoe noordelijker we komen en hoe dichter we bij 21 juni zijn, hoe langer de dagen worden. Hier ging het licht pas om 11 uur uit en tegen half 4 ging het al weer aan. Na het ontbijt ruimen we de camper op en tegen half 10 zijn we onderweg naar het Tresticklan National Park. Onderweg doen we nog wat boodschappen bij Willy's supermarkt in Ed. De weg surft met vele bochten door het heuvelachtige Zweedse landschap. Een vosje steekt over en als we stoppen blijft  hij even nieuwsgierig naar ons kijken voordat hij in het bos verdwijnt. In de weilanden staan regelmatig reeën te grazen en ook zien we er meerdere kraanvogelparen fourageren. Vanaf de hoofdweg slaan we een zijweg in naar het 3 km verderop gelegen National Park. Vanaf de parkeerplaats, waar we onze lunchpakketten maken, is het nog 1,5 km lopen naar de ingang van het park. We lopen vanaf daar de met gele tekens gemerkte route. Het landschap kent veel hoogteverschillen, met mossen begroeide rotsen en  sparren en dennenbossen afgewisseld door vele meren. Jammer genoeg is het gaan regenen en lopen we het grootste deel van de route  verstopt in onze regenjassen. We komen onderweg in het verstilde bos niemand tegen. We eten ons broodje,onder wat grote sparren, zittend op de vuilniszak.We maken een kort uitstapje van de route naar het hoogste punt van het park,Orshöjden ( 275 meter ). Terug bij de camper pellen we onze natte kleding van onze natte lijven, hangen deze te drogen en genieten zelf van een kop thee. De campers die eerder vandaag  op de parkeerplaats stonden zijn inmiddels allemaal vertrokken. We staan nu alleen in het stille bos waar het laatste licht langzaam uitgaat. We kunnen, met dank aan Max en Annemieke,  na vandaag wel stellen dat wie Tresticklan niet heeft ervaren ook geen Zweden-kenner is. Morgen zullen we proberen onze alcoholvoorraad de Noorse grens over te smokkelen. Dan verder op weg richting Oslo. Volgens Tom is dit een mooie stad.

Parking Tresticklan National Park, Tresticklan, gratis

Woensdag 25 mei:

Na de natte wandeling van gistermiddag hebben de rugzakken en jassen vandaag, tijdens de rit naar Oslo, tijd om  te drogen. Vannacht hadden we nog enkele buien die in de vroege ochtend langzaam uitstierven. De zon liet zich zelfs af en toe weer zien. We hebben een beetje uitgeslapen vanmorgen en daarna heel rustig de dag opgestart. Pas tegen half 12 verlieten we na de koffie het Tresticklan gebied en gingen we op weg naar Oslo. In het Zweedse, aan Noorwegen grenzende, gebied overheersen vooral de  beboste heuvels waar de weg zich doorheen kronkelt. We steken via Länsväg 106, een regionale weg, de Noorse grens over. Over de alcoholsmokkel is geen spannend verhaal te maken. Het bord Norske Riksgränsen maakte duidelijk dat we de smokkel zonder een douanebeamte om te kopen tot een goed einde hadden gebracht. Hier kunnen we er binnenkort één op drinken. Het Noorse landschap wordt vooral gekenmerkt door agrarische activiteiten. Bos, weiden, akkers en meren wisselen elkaar af. Hier zien we, net als in Zwitserland en Portugal, schuren en huizen die op palen staan om knaagdieren te weren. We lunchen bij de Ørje Sluse in het Haldanskanalen Regionalpark. De sluis maakt een doorvaart mogelijk tussen twee langgerekte meren (Rødenessjøen en Øymarksjøen). Het verval was de reden voor het bouwen van een watermolen maar dit project was weinig succesvol. In de molen is nu een museum gevestigd. Op camperplaats Tangen Badeplass bij Ørje vullen we de schoonwatertank weer bij. We rijden rustig verder naar Oslo. In de agglomeratie van Oslo wordt het wel echt druk en staan we af en toe in de file. We rijden de heuvel op waar de skischans Holmenkollen ligt. Het prachtige uitzicht over Oslo en de fjorden moeten we morgen zeker bewonderen. We  kiezen ervoor om 200 meter van de in de campercontact app aangegeven parkeerplaats te overnachten.  Dit vanwege een bord dat parkeren voor campers op die parking lijkt te verbieden. De 118 meter hoge televisietoren is niet ver van ons vandaan. Morgen kunnen we met de metro van het op loopafstand gelegen station Voksenkollen naar het centrum van Oslo reizen. 

Parkeerplaats Øvreseter Nord, Oslo, gratis