Week 2
zaterdag 14 juni 2025 t/m vrijdag 20 juni 2025
zaterdag 14 juni:
Vanochtend zijn we vroeg opgestaan. Bob liep rond half 7 al naar de wasruimte en voor de te verwachten drukte had hij gedoucht. Rita was niet veel later ook naar de douches geweest en waren we klaar voor een vroeg ontbijt. We maken ook vandaag weer onze lunchpakketten bij het ontbijt. De thermosfles met heet water voor de koffie zit in de rugzak als we naar de bushalte lopen. Rita heeft voor we vertrekken wat kleren uitgespoeld die nu aan de lijn hangen te drogen. We gaan met de bus die op 5 minuten lopen aan de Rǿtkildevej vertrekt naar het centrum van Kopenhagen. We werden voor Tivoli, het pretpark, in de stad losgelaten. Het Thaise festival op het Radhuspladsen moest nog beginnen toen we het voor de eerste keer passeerden. We liepen vandaag 19 km langs de vele bezienswaardigheden die de stad rijk is. Het standbeeld van de kleine zeemeermin, een figuur uit een sprookje van Hans Christian Andersen, is hier wel de bekendste toeristische attractie. De Nyhavn met z’n gekleurde huizen heeft zijn slechte naam verloren met het inwisselen van de prostitutie voor het toerisme. Ook de Marmeren kerk, Frederikskerk, het paleis van de Deense koning Frederik X, Amalienborg en het stervormige vestingwerk Kastellet zijn druk bezochte bezienswaardigheden. De zeemeermin zit op een steen aan de kade met zicht op de kust van Zweden en de Cruiseschepen die een bezoek aan Kopenhagen brengen. We hebben in het park bij Kasteel Rosenborg, samen met vele anderen, enige tijd in alle rust van de zon genoten. Aan het einde van de dag hebben we op het terras van een pizzeria ons zelf verwend met een drankje en een pizza. Het thailand festival was inmiddels in volle gang. We namen tenslotte de bus terug naar de Rǿtkildervej en liepen met enigszins vermoeide benen terug naar de camper. De was aan de lijn is inmiddels gedroogd en in de kast opgeruimd. Met koffie en het schrijven van het verslag voor de website sluiten we de dag af. We hebben, op een mooie dag als vandaag, op een oppervlakkige manier kennis gemaakt met het toeristische Kopenhagen. Er zijn nog vele mogelijkheden om de stad beter te leren kennen. Morgen willen we het noorden van Seeland bezoeken.
Camping Bellahoy, Rodkildevej Kopenhagen, 28 euro
zondag 15 juni:
Vanochtend hebben we rustig de tijd genomen om ons klaar te maken voor het vertrek van Camping Bellahoy. Rita heeft gedoucht en is al klaar als Bob opstaat. Als we beiden gewassen zijn ontbijten we in de ochtendzon. Na het ontbijt lezen we het nieuws waarna we de watervoorraad aanvullen en de cassette van het toilet legen. Als de dagbaas van de camping de betalingen gecontroleerd heeft mogen we de camping verlaten. Nadat we brood hebben gehaald gaan we op weg naar Jaegensborg Dyrehave. Bij Bakken wandelen we in dit hertenbos waar vroeger door de koningen van Denemarken werd gejaagd. Het slot Eremitage dat we halverwege onze wandeling passeren, was het centrum van de jachtpartijen. Tegenwoordig gebruikt men dit slot van laat barokke architectuur voor het houden van lunches. Er leven, naar men zegt, 2000 herten in dit park. Wij zagen op onze wandeling reeën, edelherten, damherten en een licht gekleurd hert dat mogelijk een rendier is. We wandelden zo’n 8 km door het oude bos en langs de grote grasvlaktes. We zien vanaf een bankje op een heuvel hoe verschillende reeën voorzichtig het bos verlaten en een grasvlakte oversteken. We maken de wandeling af en onderweg bepalen we ons volgende doel: Kasteel Frederiksberg in Hillerod wat in het noorden van Seeland ligt. In het park van dit kasteel vinden we een plek om te overnachten. We koken macaroni en drinken een welverdiende borrel na deze opnieuw leuke dag in Denemarken. Vanavond bellen we met Tom en zorgen we opnieuw voor een update van de website. Na de koffie maken we de plannen voor de komende dagen. Morgen in elk geval de tuinen en het kasteel van buiten bekijken. Morgenavond willen we in de buurt van Odde overnachten i.v.m. de oversteek per ferry naar Arhus. Nu loopt de dag ten einde en gaan we lekker slapen.
Parking Kasteel Frederiksberg, Hillerod, gratis
maandag 16 juni:
Vannacht heeft het voor het eerst sinds een week weer eens geregend. Toen we vanochtend opstonden was het weer droog. Naarmate de dag vorderde verbeterde de weerssituatie met het uur. Nu om 18.00 uur kijken we naar een wolkeloze lucht die zich boven de zee uitstrekt. Na het ontbijt lopen we door de tuinen van slot Frederiksborg naar het verblijf van de Deense koningen. Het Renaissancekasteel met zijn vele torens en spitsen, is gebouwd op drie kleine eilanden in het kasteelmeer. De Deense koninklijke familie woont niet meer in dit slot wat nu de vestigingsplaats is van het Deens Nationaal Historisch Museum. We lopen terug naar de camper door het park dat aansluit op het koninklijk jachtgebied dat we eerder deze week hebben bezocht. We vertrekken van onze plek waar we een prima nacht hadden en rijden in de richting van Roskilde. Op een parkeerplaats bij Bolund Have drinken we koffie en lopen daarna naar het schiereiland dat in een stuk ondiep fjordwater ligt. We passeren de Bolundsten waar in een legende over wordt geschreven. Een reuzin zou de steen uit woede naar de kathedraal van Roskilde hebben gegooid toen ze voor het eerst de klokken van de kerk hoorde luiden. Met een onscherp vizier landde de steen, een overblijfsel van de ijstijd, in de kwelder bij Bolund. Na de wandeling lunchten we voordat Roskilde gaan bezoeken. De stad heeft een grote kathedraal waar de Deense koningen zijn begraven. We slaan een bezoek aan de kathedraal over vanwege de, in onze ogen, hoge toegangsprijs. We lopen nog even in de stad rond maar vertrekken al snel weer in de richting van Odde. We vinden een prachtig plekje om te overnachten aan de Hasselo Bugt (het zuiden van het Kattegat). Na nog een tijdje in de zon gezeten te hebben eten we weer gezond, broccoli met rijst. Na de afwas en de koffie gaan we weer over tot de avondrust. Morgen moeten we ons om 10.30 uur melden in Odde om in te schepen voor de ferry naar Arhus. Nu eerst genieten van de avond.
Parking (gras) Nykobing Sjaelland, ravnsvej 2, gratis
dinsdag 17 juni:
Nadat gisteravond de zon, rood gekleurd, in de zee was gezakt viel langzaam de duisternis in. Op dat moment begon voor ons een rustige nacht die geruisloos plaats maakte voor een nieuwe dag. De eerste tekenen van een aanwezige beschaving op dit terrein waren de gemeentewerkers die op de afgesproken dag de vuilnisbakken moesten legen. Wij hadden toen al buiten in de zon ontbeten en maakten ons klaar om naar Odde te vertrekken. We reden over de grindweg, die met kuilen en delen als een wasbord een goede training voor het rijden in IJsland was, naar de hoofdweg. Deze goed geasfalteerde weg liep aan het einde naadloos over in het checkpoint voor de ferry naar Arhus. Met het inschepen namen we afscheid van het eiland Seeland waar we zeven dagen met heel veel plezier hebben rondgetrokken. Als tijdens de overtocht Arhus in zicht komt hebben we de plannen voor de komende dagen in Denemarken al gesmeed. We rijden van de boot af en zetten voet op Jutland, het schiereiland, dat slecht over een afstand van 68 km vastzit aan het Europese continent. We hebben vanmiddag de tweede stad van Denemarken, Arhus, bezocht. Het openluchtmuseum “den Gammele By” hadden we al eens bekeken dus sloegen we het dit keer over. Wel bezochten we de botanische tuin van de stad. De tuinen en de kassen van de botanische tuinen worden beheerd door Science Museums van de Universiteit van Arhus. Ze vormen al sinds 1875 het groene hart van de stad. In het centrum waren de streetart werken op de huizen en het oude straatje Mollestien met haar kleurige huisjes het bezoeken waard. Na ons bezoek aan de stad verplaatsen we ons naar Rebild waar we opnieuw een mooi plekje om te overnachten gevonden hebben. We eten buiten in de zon die ook vandaag onze metgezel was. Voor de koffie verhuisden we naar binnen en deden we allebei ons eigen ding. Als het bijna donker is gaan wij ook slapen. Morgen weer eens een grote wandeling maken: 15 km in de bossen van Rebild.
Picknickplaats Skorping nabij Rebild, gratis
woensdag 18 juni:
Na weer een rustige nacht werden we om 8 uur wakker. De wekker liep af die Bob eraan herinnerde zijn medicijnen in te nemen. Na we ontbeten hadden liepen we met gevulde rugzakken bij de camper vandaan. We pikten de route, die onze Edge aangeeft, onmiddellijk op. Als we het dorp Rebild achter ons hebben gelaten betreden we het Nationaal Park Rebild Bakker (Rebild heuvels).Vanaf dit moment volgen we de Rebild Bakker route. De in 2018 geopende route voert ons door het Troldeskovenbos waar de dansende beukenbomen in de nacht lijken op trollen. We passeren een 3-tal bronnen in het Rold Skov waaronder de Ravnkildenbron. De Ravnkilden ontspringt uit de moerasbron die aan de voet van het vergroeide beukenbos ligt. Het water stroomt als beginnend beekje over het pad met stapstenen om verderop samen met andere beekjes de Lindenborg A te vullen. Een vriendelijke oude wandelaar deelt zijn kennis van de bronnen in dit gebied met ons wat wij erg waardeerden. We zien het rietgedekte Larskjaerhus. Lars Kjaer woonde hier in armoede samen met zijn vrouw en kinderen. Het gezin zou van de honger zijn gestorven als Lars niet ’s nachts het bos inging om te stropen. Zijn jachtgeweer hing nog binnen in het huis aan de wand.
We passeren in het laatste deel van de wandeling de 102 meter hoge Sonderkol, het hoogste punt in de heuvels. De heide wordt hier begraasd door schapen en geiten die we zo af een toe ook hebben ontmoet op de wandeling. Als we het wandelrondje compleet hebben gemaakt verlaten we het Nationaal Park weer en lopen we terug naar Rebild. De Witte Antonia wacht daar geduldig op ons. We gebruiken de rest van de middag nog voor een bezoek aan de gezellige stad Aalborg. Hier doen we nog een deel van een streetart wandeling. Als we terug zijn bij de camper hebben we bijna 21 km gelopen. Tijd om een overnachtigsplek op te zoeken. We komen terecht op een picknickplek bij Tylstrup. Hier gaan we na het eten en de afwas van een welverdiende avondrust genieten. Morgen weer een dag vol plannen.
Picknickplek Tylstrup, gratis
donderdag 19 juni:
De picknickplek in Tylskip was net naast een meertje dat ontstond omdat er zand gewonnen voor het aanleggen van de autosnelweg. Die snelweg bleek dan ook niet ver weg te zijn. Vannacht hadden we geen last van verkeerslawaai maar vanochtend was de weg goed hoorbaar. We zijn rond half 8 opgestaan. Na het ontbijt vertrokken we naar het uiterste noorden van Denemarken. We parkeerden de camper niet ver van Skagen op een parkeerplaats vlakbij het Skagerrak, een deel van de Noordzee. Vanaf de parkeerplaats liepen we over het strand met de stevige wind in de rug de 3 kilometer naar Grenen. Dit is het noordelijkste puntje van Denemarken waar de zeeën het Skagerrak en het Kattegat elkaar ontmoeten. De van beide kanten opgestuwde golven raken elkaar met de nodige kracht en met veel spetters tot gevolg. Er waren veel mensen die dit natuurverschijnsel van dichtbij wilden bekijken. Wilde je echt dichtbij de botsing van de twee zeeën komen dan moest je blootvoets de koude zee trotseren. Bob waagde zich in het geweld van de zeeën terwijl Rita zijn schoenen bewaakte. We liepen over het strand terug waar een groepje sternen een heel eind met ons meevloog. De vogels landen voor ons op het strand waarna ze bij onze nadering weer een eindje verderop gingen zitten. Pas vlak voordat wij het strand afgingen zagen we de vogels niet meer. De wind die van zuid naar noord over het strand blies had na elke oneffenheid een zanddammetje achter gelaten wat een bijzonder effect opleverde. De opbrengst van het strandjutten was vandaag minimaal: een paar rode uien, een deel van een meeuwenskelet en een dode kwal. Het was vandaag heerlijk om in alle rust langs het strand te wandelen naar zo’n druk bezocht natuurverschijnsel, om vervolgens nagenoeg als enige bezoekers langs het Skagerrak terug te wandelen.
We verlieten het strand waar we erop waren gekomen en lunchten in de camper. Als we de parkeerplaats verlaten is het bijna 2 uur. We parkeren de camper in Skagen en wandelen het geel gekleurde stadje in. De verplichte huizenkleur was ooit zwart maar de inwoners van Skagen hebben met de gele kleur zeker de vrolijkheid in de stad terug laten keren. We eten een softijsje op een terrasje in de zon voordat we het rondje Skagen vervolmaken. De schepen die voor de rede van Skagen lagen hebben we niet in de haven kunnen vinden. Het waren vooral vissersboten die hier aangemeerd lagen. We bezoeken een Zweeds kerkje dat oorspronkelijk bedoeld was om de door slecht weer gestrande Zweedse vissers diensten te bieden. Nu wordt het kerkje open gehouden door vrijwilligers en is er elke zondag een dienst. We sluiten het bezoek aan Skagen af met een bezoek aan de Lidl. Met de boodschappen voor het avondeten in huis zoeken wij onze overnachtingsplek op. In Tǻrs is het enige LPG vulstation in de omgeving. Juist dit vulstation heeft ook een mogelijkheid om te overnachten. Als we aankomen blijkt dat het grote camperbedrijf gesloten is maar kunnen we zelf een plekje voor de nacht kiezen. Het was een prachtige zonnige maar winderige dag die we na een heerlijke maaltijd, een drankje en koffie besluiten met de normale avondactiviteiten. Morgen gaan we ons voorzichtig voorbereiden op het IJsland avontuur.
Camping Car parkeerplaats Tǻrs, Damhusvej 23 Tǻrs, 10 euro (douche, elektrisch, water)
vrijdag 20 juni:
Hoewel de camperplek in Tǻrs niet in aanmerking komt voor de schoonheidsprijs was deze plek wel helemaal passend in ons schema. Eerder vanochtend hebben we in de showroom van campers gedoucht en later ontbeten we in de zon. We maakten gebruik van de mogelijkheid om de schoonwatertank te vullen en lieten de gasfles met LPG voltanken. De camper is bijna klaar om naar IJsland verscheept te worden. We reden vandaag de laatste 35 km naar Hirtshals en parkeerden hier op een gratis 24 uurs parking. Na de koffie liepen we over het strand naar de vuurtoren. Hier heeft men 54 bunkers uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd. De bunkers behoorden toe aan het Duitse 10de geschutsbatterij. Er is nu een bunkermuseum gevestigd in de zuidelijke geschutsbatterij dat wij niet hebben bezocht. We liepen terug naar Hirtshals en via een trap in de vissershaven kwamen we weer in de buurt van de camper. We hebben hier een hotdog met alles erop en eraan gegeten waarna we in de camper de lunchdip hebben uitgezeten. Het lijstje “mee op de boot” is opgesteld en de eerste dingen zijn al ingepakt. We zitten nu, na nog een rondje door de stad, volledig uitgewaaid aan de borrel met lekkere hapjes in de camper. We hebben zicht op zee waarover de veerboten naar Noorwegen aankomen en vertrekken. Het waait stevig dus we bereiden ons voor op een onstuimige zeereis naar de Faeroer eilanden. Het is nu half negen en de zonsondergang zal, met de langste dag aanstaande, nog wel even op zich laten wachten.
Parking Skippergade, Hirtshals 6, gratis
Maak jouw eigen website met JouwWeb